Ελληνες, Ιταλοί και Ισπανοί εγκαταλείπουν τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, του ΟΗΕ, (FAO).

Η διάσημη διατροφική φιλοσοφία της μεσογειακής δίαιτας που βασίζεται στην κατανάλωση άφθονων
φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών αλλά και ελαιόλαδου, 'αργοπεθαίνει' στην πατρίδα της.

Ερευνες δείχνουν ότι οι λαοί των ακτών της Μεσογείου ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα που κερδίζουν για να προσθέσουν περισσότερες θερμίδες από κρέατα και λίπη στη διατροφή τους, η οποία παραδοσιακά ήταν φτωχή σε ζωικές πρωτεΐνες.

Ειδικότερα, έδειξαν ότι στα 40 χρόνια που προηγήθηκαν ως το 2002, η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε από 2.960 σε 3.340, αύξηση 20%.

Ομως, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Μάλτα, που υπήρξαν φτωχότερες από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων ήταν 30%.

'Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η μικρότερη κατανάλωση θερμίδων μέσω της άσκησης, έχουν καταστήσει την Ελλάδα τη χώρα με το μεγαλύτερο μέσο όρο του δείκτη μάζας σώματος και με το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων', σχολίασε ο Γιόζεφ Σμιτχούμπερ, οικονομολόγος του FAO.

'Σήμερα, τα τρια τέταρτα των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι', πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις έρευνες, περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους είναι επίσης υπέρβαροι.

'Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες αγνοούν τις προειδοποιήσεις του FAO και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα λίπη δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας μέσω της διατροφής, αλλά η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι πάνω από το όριο αυτό και είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη λίπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας αν οι γιορτές σας φαίνονται ''δύσκολες''
Το “Hangover” των εορτών
Χρήση κάνναβης από εφήβους βλάπτει τις σχολικές επιδόσεις και τη συναισθηματική υγεία