Μερικά μόνο κομμάτια μπρόκολο την εβδομάδα μπορεί να προστατεύουν τους άντρες από τον καρκίνο στον προστάτη, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ουσία που βρίσκεται στο λαχανικό αυτό προκαλεί εκατοντάδες γενετικές αλλαγές, ενεργοποιώντας μερικά γονίδια που πολεμούν τον καρκίνο και κλείνοντας άλλα που ενισχύουν όγκους, δηλώνει ο βιολόγος Richard Mithen.
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που συνδέουν μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο. Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύεται στο PLoS είναι η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους που ερευνά τον πιθανό βιολογικό μηχανισμό εν δράσει.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους άντρες μετά τον καρκίνο στον πνεύμονα. Κάθε χρόνο 680.000 άντρες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με τη νόσο και περίπου 220.000 πεθαίνουν από αυτήν.
Σύμφωνα με τον ερευνητή η νέα έρευνα δείχνει γιατί τα λαχανικά είναι ωφέλιμα.
Η ερευνητική ομάδα χώρισε σε 2 ομάδες 24 άντρες με προκαρκινικές αλλοιώσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη και τους ζήτησε να καταναλώνουν 4 επιπλέον μερίδες μπρόκολου ή μπιζελιών κάθε βδομάδα επί ένα χρόνο.
Οι ερευνητές επίσης έλαβαν δείγματα ιστών και ανακάλυψαν ότι άντρες που έτρωγαν μπρόκολο εμφάνισαν εκατοντάδες αλλαγές στα γονίδια, γνωστές για το ρόλο τους στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Το μπρόκολο έχει ένα ιδιαίτερα δυνατό είδος συστατικού, τη σουλφοραφάνη, την οποία θεωρούν οι ερευνητές υπεύθυνη για την παραπάνω αντικαρκινική δράση.
Όταν οι άνθρωποι ασθενούν από καρκίνο, άλλα γονίδια ανοίγουν και άλλα κλείνουν, εξηγεί ο ερυενητής. Το μπρόκολο φαίνεται πως ανοίγει τα γονίδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου και κλείνει άλλα που βοηθάνε στην εξάπλωσή του.
Η ομάδα που κατανάλωνε μπρόκολο εμφάνισε 400 έως 500 από τις θετικές γενετικές αλλαγές, με τους άντρες που έφεραν το γονίδιο GSTM1, να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Περίπου μισός πληθυσμός έχει το γονίδιο.
Οι ερευνητές δεν παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες αρκετό χρόνο ώστε να δουν ποιος ασθένησε από καρκίνο, αλλά σημειώνουν ότι τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι μερικές μόνο μερίδες λαχανικών κάθε βδομάδα κάνουν σημαντική διαφορά.
Είναι επίσης πιθανό αυτό το λαχανικό να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε άλλα μέρη του οργανισμού και πιθανόν να προστατεύει τους ανθρώπους έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
Δεν χρειάζεται τεράστια αλλαγή στη διατροφή, σύμφωνα με τον ερευνητή. Μερικές μόνο μερίδες παραπάνω κάνουν σημαντική διαφορά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων αντιβιοτικού - Τι να προσέχουν οι ασθενείς
Γ. Παππάς: Η "ταυτότητα" του υποστελέχους Κ της γρίπης - Οδηγός προστασίας
Oλιστική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο