Επιστήμονες εντόπισαν εποχικές αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, που μπορεί να οδηγούν ορισμένους ανθρώπους στη μελαγχολία του χειμώνα.

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή συνδέεται με απουσία έκθεσης στο φως κατά τις σκοτεινές μέρες του χειμώνα.

Η τελευταία έρευνα υποδεικνύει ότι αυτό, ενδεχομένως, μπορεί να καταστήσει τις πρωτεΐνες που ‘καθαρίζουν’ τον εγκέφαλο από τη σεροτονίνη-η οποία ελέγχει τη διάθεση- πιο δραστήριες.

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή συνδέεται με έλλειψη ενέργειας, κούραση, υπερφαγία, τάση να κοιμάται κάποιος περισσότερο καθώς και καταθλιπτική διάθεση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι σύνηθες, άνθρωποι που μένουν σε χώρες με εύκρατο κλίμα να αισθάνονται περισσότερο ευτυχισμένοι και πιο ενεργητικοί τις ηλιόλουστες και φωτεινές μέρες, και να νιώθουν πτώση της διάθεσης και της ενέργειας κατά τη σκοτεινή χειμερινή περίοδο.

Οι ερευνητές εξέτασαν με απεικονιστικές μεθόδους 88 εθελοντές, μεταξύ του 1999 και 2003.

Οι εξετάσεις είχαν σχεδιαστεί να αξιολογήσουν τη δραστηριότητα πρωτεΐνης, γνωστής σαν μεταφορέας σεροτονίνης, που επικολλάται στη σεροτονίνη.

Όσο πιο δραστήρια είναι η πρωτεΐνη τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για καταθλιπτική διάθεση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη ήταν σημαντικά πιο δραστήρια σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου που εξετάστηκαν με την απεικονιστική μέθοδο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Πιστεύουν ότι το φως μπορεί να έχει άμεσο αποτέλεσμα στη δραστηριότητα της πρωτεΐνης. Όπως υπογραμμίζουν, τα ευρήματα είναι σημαντικά στο να ερμηνευθεί η εποχική συναισθηματική διαταραχή σε υγιείς ανθρώπους, η τάση για εποχική συναισθηματική διαταραχή και η σχέση της έκθεσης στο φως με τη διάθεση.

Αποτελεί πιθανή εξήγηση για την τακτική επανεμφάνιση των καταθλιπτικών επεισοδίων το φθινόπωρο και τον χειμώνα σε ορισμένους ευάλωτους ανθρώπους.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο εμφανίζεται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry.’

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθά ασθενείς σε ΜΕΘ να λαμβάνουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται
Συνταγή: Ταμπουλέ με κινόα
Έμφραγμα: Όλες οι στενώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα