Σε κατηγοριοποίηση των χωρών, ως προς την κατάσταση με τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, προχώρησαν, με έκθεσή τους, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Αξιολογώντας τον κίνδυνο μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνουν ότι σοβαρή ανησυχία υπάρχει για:

Την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, η Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι 24 αυτές χώρες έχουν χαρακτηριστεί ως "σοβαρής ανησυχίας", λόγω του ότι έχουν υψηλά ή αυξανόμενα ποσοστά νέων λοιμώξεων και θετικά τεστ για κορωνοϊό σε ποσοστά άνω του 3%, ενώ απειλούνται περισσότεροι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Η Γερμανία συμπεριλαμβάνεται, επίσης, στις παραπάνω χώρες, καθώς εμφανίζει αυξανόμενα ποσοστά κρουσμάτων και μεταξύ των ηλικιωμένων.

Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης επισημαίνουν πως υπήρξε μια γενική αύξηση των τεστ για κορωνοϊό σε όλες τις χώρες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό επιπλέον ασυμπτωματικών φορέων του ιού ή άτομα με ήπια μορφή της νόσου.

Αυτό, ωστόσο, δεν εξηγεί πλήρως την επιδημιολογική εικόνα σε αυτές τις χώρες, καθώς παρατηρείται, ταυτόχρονα, αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ελλάδα

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις έξι χώρες με "σταθερή" επιδημιολογική κατάσταση, μαζί με την Κύπρο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ECDC, η πιθανότητα μόλυνσης για τον πληθυσμό σε αυτές τις χώρες είναι γενικά χαμηλή, αλλά ο αντίκτυπος της μόλυνσης ποικίλλει ανάλογα με τα άτομα που επηρεάζονται.

Για τον γενικό πληθυσμό, η επίπτωση έχει αξιολογηθεί ως "χαμηλή". Για τα ευάλωτα άτομα, όμως, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, η επίπτωση θεωρείται "πολύ υψηλή", με αποτέλεσμα έναν μέτριο συνολικό κίνδυνο.

Μεταξύ αυτών των έξι χωρών, υπάρχει ακόμη συνεχής μετάδοση και η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Όλες οι χώρες θα πρέπει να διαθέτουν πλήρη και έγκαιρα δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα και τα ποσοστά θετικών τεστ. Θα πρέπει, επίσης, να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με βασικούς δείκτες υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά