Κερκόπορτα για ενδεχόμενες αγωγές κατά γιατρών από συγγενείς θυμάτων κορωνοϊού ανοίγει η προκλητική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος καταλόγισε στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων την ευθύνη για το γεγονός ότι άνω του 80% των θανάτων από COVID-19 συνέβησαν εκτός ΜΕΘ. Αυτό επισημαίνουν νοσοκομειακοί γιατροί, για το θέμα που ανέδειξε το iatronet, μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και την σχετική ερώτηση προς τον κ. Κοντοζαμάνη.

"Γίνεται πλέον κατανοητό αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι ήταν υποκριτικά τα χειροκροτήματα, οι ευχαριστίες και η ηθική συμπαράσταση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με την πρώτη ευκαιρία το δάχτυλο σηκώθηκε και έδειξε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τους οποίους κατά τα άλλα εξήραν για την αυταπάρνησή τους. Αυτούς που δεν έβλεπαν το σπίτι τους, δεν κοιτούσαν ωράρια, αυτούς που νόσησαν οι ίδιοι και πολλοί πέθαναν", τονίζει στο iatronet η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα (φωτογραφία κάτω) και προσθέτει:

"Ο κ. Κοντοζαμάνης δεν είπε απλά ότι η επιλογή γίνεται από τους γιατρούς. Αυτό γίνεται, με βάση διεθνή κριτήρια και δεν αφορά μόνο τον κορωνοϊό. Ο κ. υπουργός είπε πως υπήρχαν επαρκείς διαθέσιμες ΜΕΘ, αλλά οι γιατροί επέλεγαν να μην τις αξιοποιήσουν. Ενώ γνωρίζουν και γνωρίζει και η κοινωνία ότι ΜΕΘ δεν υπήρχαν. Έγιναν πρόχειρες επεκτάσεις, στήθηκαν κρεβάτια με αναπνευστήρες και μόνιτορ και ονομάστηκαν ΜΕΘ, με το ίδιο προσωπικό και με μεταφορά στις ΜΕΘ γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Και 150.000 κλίνες ΜΕΘ να δημιουργήσουν, θα είναι άχρηστες, αν δεν υπάρχει προσωπικό να τις λειτουργήσει".

Όπως διευκρινίζει, η ευθύνη του γιατρού περιορίζεται στο να διασωληνώσει έναν ασθενή, όταν κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο και θα του δώσει την προσδοκία μιας ποιοτικής επιβίωσης, σταθμίζοντας τα δεδομένα, με βάση και τα διεθνή πρωτόκολλα. "Από εκεί και πέρα, μετά τη διασωλήνωση, οι συνάδελφοι έδιναν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθεί κάποια διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ. Δεν μπορεί να λέει ο υπουργός ότι αυτή είναι ευθύνη του γιατρού, ούτε να ισχυρίζεται πως υπήρχαν ΜΕΘ. Αν υπήρχαν, γιατί βρέθηκαν ασθενείς στην Κόρινθο; Γιατί σηκώθηκαν στρατιωτικά αεροπλάνα C-130 για να μεταφέρουν ασθενείς στην Αθήνα από τη Δράμα;", διερωτάται.

Η κ. Κατσίμπα, που εργάζεται στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης, περιγράφει με δραματικό τρόπο τον αγώνα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο έξαρσης του δεύτερου κύματος, τόσο στις ΜΕΘ, όσο και στις κλινικές COVID.

"Όταν μια κλινική COVID έχει έναν γιατρό και δύο νοσηλευτές να αντιστοιχούν σε 35, σε 50, ακόμη και σε 60 ασθενείς, όσο βιονικός και να είναι αυτός ο άνθρωπος, όσο και αν προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις, διεθνώς δεν γίνεται να διασφαλίσει για όλους αυτούς τους ανθρώπους όλη τη φροντίδα που χρειάζονται για να καλυτερεύσουν. Δεν υπήρχε ένας νοσηλευτής να δώσει νερό σε έναν ασθενή. Δεν τα λέμε εμείς. Τα έγραψε ο Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής καρδιολογίας, από το κρεβάτι του Ιπποκράτειου, έχοντας νοσήσει βαριά, και λίγο πριν διασωληνωθεί, γιατί ήθελε να δώσει προς τα έξω την εικόνα", επισημαίνει και προσθέτει: "Το λέγαμε, το φωνάζαμε, ότι υπάρχει κίνδυνος υποθεραπείας. Δεν εισακουστήκαμε. Αντιθέτως, όσοι τα λέγαμε, υποστήκαμε και πειθαρχικές διώξεις".

Ο τριπλός κίνδυνος

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙΘ, το αποτέλεσμα όλων αυτών, έπειτα και από την πρωτοφανή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού, είναι να υπάρχει ο τριπλός κίνδυνος:

  • Να στραφεί η κοινωνία απέναντι στους γιατρούς. Αντί να δει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για αυτή την κατάσταση, να δει τον εγκληματία στο πρόσωπο του γιατρού
  • Να ανοίξουν ο ασκός του Αιόλου, που μπορεί να φέρουν κατηγορούμενους τους γιατρούς. Υπάρχουν ήδη δικηγορικά γραφεία που ετοιμάζουν μηνύσεις και αγωγές για λογαριασμό συγγενών θυμάτων. Όταν έρθει η ώρα οι δικηγόροι θα επικαλεστούν νομικά τη δήλωση του κ.Κοντοζαμάνη, προκειμένου να στραφούν κατά γιατρών, δείχνοντάς τους ως υπεύθυνους

Αποτέλεσμα αυτών θα είναι οι γιατροί να κινδυνεύουν να επωμιστούν και την υποχρέωση να καταβάλλουν οι ίδιοι υπέρογκες αποζημιώσεις. Ενώ για την αστική ευθύνη ήταν υπεύθυνο το κράτος και την πλήρωναν τα νοσοκομεία - εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπήρχε καταφανές προσωπικό ιατρικό λάθος - από το 2018, με το νόμο Χουλιαράκη, αυτή καταλογίζεται προσωπικά στον γιατρό. Ήδη έχουμε καταδίκες για διάφορες υποθέσεις, με χρηματικές αποζημιώσεις ύψους ως και 850.000 ευρώ.

"Φοβάμαι πως θα μπούμε σε μια διελκυστίνδα που δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει", τονίζει η κ. Κατσίμπα.

Γιάννης Κούτρας: Η ευθύνη εύρεσης ΜΕΘ ανήκει στο κράτος

"Ο γιατρός έχει την ευθύνη να διασωληνώσει έναν ασθενή όταν κρίνει ότι αυτό απαιτείται. Η ευθύνη εύρεσης κρεβατιού σε ΜΕΘ ανήκει στο κράτος", ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο ακτινολόγος στο Ιπποκράτειο και αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, Γιάννης Κούτρας (φωτογραφία πάνω). Τον ρόλο αυτό έχει για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΕΠΥ/ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους διευθυντές των ΜΕΘ.

Για το αν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες εντατικής κατά την περίοδο της μεγάλης έξαρσης, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί παράγοντες, ο κ. Κούτρας παραπέμπει αντί απάντησης στη σημερινή εικόνα, που αποτυπώνει τον χαμηλό ρυθμό μείωσης της πίεσης στις ΜΕΘ σε σχέση με αυτή στις κλινικές COVID.

"Στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ήταν 25 κρεβάτια κατειλημμένα (το 100% της διαθεσιμότητας) όταν στις κλινικές COVID νοσηλεύονταν 300 ασθενείς. Σήμερα που στα απλά κρεβάτια COVID οι ασθενείς δεν είναι ούτε 50, παραμένουν κατειλημμένες οι 20 από τις 25 κλίνες ΜΕΘ. Αυτό από μόνο του λέει πολλά και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις συνθήκες στο νοσοκομείο το περασμένο δίμηνο τις περιγράφει ως "πολεμικές", ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του και για ενδεχόμενες διώξεις κατά γιατρών μετά την επίμαχη δήλωση Κοντοζαμάνη για τις ευθύνες. "Δώσαμε μάχες σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου και στο τέλος θα βρεθούμε και κατηγορούμενοι. Η ανάγκη για ΜΕΘ ήταν πολύ μεγάλη. Στις κλινικές COVID δεν υπήρχε βοηθητικό προσωπικό, ενώ οι γιατροί και νοσηλευτές δεν επαρκούσαν. Δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να κρατάει τους διεγερτικούς ασθενείς από το να βγάζουν μόνοι τους τα σωληνάκια. Μπήκαν ασθενείς σε αναπνευστήρα χωρίς κρεβάτι ΜΕΘ".

Μια "όχι τυχαία" δίωξη συνδικαλιστή στα Γιαννιτσά

Στον νομό Πέλλας, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα και πλήρωσε ίσως το βαρύτερο τίμημα σε θύματα κορωνοϊού κατ΄ αναλογία με τον πληθυσμό πανελλαδικά, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού θεωρεί ως προκλητική και απαράδεκτη τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

"Οι ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων μας ήταν στα «κόκκινα» για ένα διάστημα 1,5 με 2 μηνών, στη διάρκεια των οποίων η προσπάθεια για εύρεση κλινών εντατικής θεραπείας ήταν πολύ δύσκολη. Οι γιατροί πάλευαν σε εφιαλτικές συνθήκες και δεν μπορούν να εγκαλούνται. Υπήρξαν μέρες που η κοντινότερη διαθέσιμη ΜΕΘ ήταν στην Αλεξανδρούπολη", είπε στο iatronet ο πρόεδρος της ΕΝΙΠ, Χαράλαμπος Αποστολίδης (φωτογραφία πάνω).

Στην Πέλλα, προκαλεί αναστάτωση τις τελευταίες μέρες η δίωξη συνδικαλιστή του νοσοκομείου Γιαννιτσών από την διοίκηση, με αφορμή μια παλιότερη συνέντευξη που έδωσε, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η ΕΝΙΠ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως η ενέργεια αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, και την εντάσσει στο κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται την τελευταία περίοδο, ενώ τη συνδέει και με την δήλωση Κοντοζαμάνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Η βιοποικιλότητα αυξάνει τα οφέλη στην ψυχική υγεία από τη φύση
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)