Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε το 2021 ως το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών (IYFV 2021). Η Οργάνωση για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών (FAO) είναι ο κύριος οργανισμός για τον εορτασμό του έτους σε συνεργασία με άλλους σχετικούς οργανισμούς και φορείς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, το IYFV 2021 είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των φρούτων και λαχανικών στην ανθρώπινη διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία, καθώς και την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιεινούς και ποικιλόμορφης διατροφής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, προσφέρουν στο ανθρώπινο σώμα μία αφθονία θρεπτικών συστατικών, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων από έναν αριθμό ασθενειών. Ωστόσο, παρά τα πολλά αυτά οφέλη, δεν καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι με την ανακήρυξη του 2021 ως Διεθνούς Έτους Φρούτων και Λαχανικών, ρίχνουμε μία προσεκτική ματιά σε έναν κρίσιμο τομέα και ζητούμε την υιοθέτηση μιας περισσότερο ολιστικής προσέγγισης στην παραγωγή και την κατανάλωση που ωφελεί την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Μία σημαντική στιγμή στο Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών θα είναι η Διάσκεψη για τα Διατροφικά Συστήματα, όπου θα κληθούν όλοι οι συμμετέχοντες να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να γίνουν τα διατροφικά συστήματα πιο ανθεκτικά, βιώσιμα και χωρίς να αποκλείουν κανέναν.

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη δίνει έμφαση στον ρόλο των διατροφικών συστημάτων, στην καταπολέμηση της πείνας, στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προστασία του πλανήτη. Ωστόσο, οι αυξανόμενοι σήμερα πληθυσμοί, η αυξανόμενη αστικοποίηση, η ολοένα και μεγαλύτερη σπανιότητα των φυσικών πόρων, η αγροτική μόλυνση και η αλλαγή χρήσης γης, τα υψηλά επίπεδα απώλειας και σπατάλης τροφίμων και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των διατροφικών μας συστήματων.

Ως εκ τούτου, αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες, με δεδομένο ότι η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να πλήττει την υγεία και τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενωθούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, φτάνουν στους πιο ευάλωτους χωρίς να αποκλείεται κανένας.