Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κοζάνη, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη για τα "ξεχασμένα" κρούσματα που καταχωρούνταν με καθυστέρηση δύο μηνών από τον ΕΟΔΥ στη λίστα με τις καθημερινές λοιμώξεις στο νομό, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών και να συνεχίζεται η διασπορά.

Σύμφωνα με το Kozanimedia.gr, η Εισαγγελία Κοζάνης διέταξε σήμερα κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ζητώντας τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, που έχει προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία, τους φορείς του νομού, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην Κοζάνη αναμένεται να καταφτάσει και κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη σοβαρή δυσλειτουργία, η οποία είχε επιπτώσεις τόσο στη δημόσια υγεία, όσο και στην τοπική οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας, που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown επί τρεις ολόκληρους μήνες.

 

Μηνυτήρια αναφορά από τον δήμαρχο Εορδαίας

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς (φωτογραφία πάνω), μετέβη το μεσημέρι στην Εισαγγελία Κοζάνης, προκειμένου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση της υπόθεσης

"Η ενέργεια αυτή έχει να κάνει με την υποχρέωση και τον όρκο τον οποίο δώσαμε ως δήμος και δημοτική αρχή. Σκοπός μας είναι να διερευνηθεί σε βάθος εάν υπάρχουν ευθύνες, ποιοί τις κατέχουν αυτές τις ευθύνες και να αποδοθούν ανάλογα, οριζόντια, δεξιά, αριστερά, όπου χρειάζεται", δήλωσε ο ίδιος, στο e-ptolemaios, κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον κ. Πλακεντά, υπάρχουν μια σειρά από αναπάντητα ερωτηματικά που χρήζουν απάντησης: "Δεν είμαστε υγειονομικοί ούτε και ντεντέκτιβ αστυνομικοί προκειμένου να ψάξουμε να βρούμε αυτά τα ερωτήματα, απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία, στον θεσμό του κράτους, στη δικαιοσύνη προκειμένου να γίνει αυτό. Ώστε τόσο οι πολίτες του δήμου Εορδαίας - το όνομα του οποίου ενεπλάκη στη διαδικασία, όσο και η τοπική οικονομία είτε αυτό αφορά το λιανεμπόριο την κλειστή οικονομία, την εστίαση, τα κλειστά επαγγέλματα, είτε αυτό αφορά ακόμη ακόμη και τις ζωές των ανθρώπων, να πάρουν απαντήσεις μετά την έρευνα που θα κάνει ο εισαγγελέας, ο οποίος μας άκουσε. Καταθέσαμε το υπόμνημά μας κατέγραψε ό,τι θεώρησε χρήσιμο", είπε.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε χθες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το σύνολο των "ξεχασμένων" κρουσμάτων που καταχωρήθηκαν ετεροχρονισμένα αφορά τον Δήμο Εορδαίας και προέρχεται από ιδιωτικό εργαστήριο που έχει συμβληθεί με το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας. Για άγνωστο λόγο τα αποτελέσματα των δειγμάτων των αρχών Νοεμβρίου δόθηκαν με καθυστέρηση άνω των δύο μηνών.

Τέσσερις φορές προστέθηκαν "ξεχασμένα" κρούσματα

Όπως προέκυψε, τέσσερις φορές μέσα στις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν κρούσματα του Νοεμβρίου στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ: 31 "ξεχασμένα" κρούσματα στις 12 Ιανουαρίου, 9 στις 11 Ιανουαρίου, και άλλα 9 διάσπαρτα τις προηγούμενες μέρες. Χθες, 13 Ιανουαρίου, στη λίστα του ΕΟΔΥ, δίπλα στον αριθμό 22 των λοιμώξεων της Κοζάνης προστέθηκε ένας αστερίσκος, που παραπέμπει στην υποσημείωση πως "περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Μητρώο Covid-19". Αυτός ο αστερίσκος δεν υπήρχε στις προηγούμενες ενημερώσεις.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα και τη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό και την απόδοση ευθυνών. Όπως είπε, επείγει να διερευνηθούν οι επιπτώσεις από την ετεροχρονισμένη ανακοίνωση των κρουσμάτων, τόσο στην υγεία και τη ζωή των πολιτών της περιοχής, όσο και στην διασπορά του ιού από ανυποψίαστους πολίτες που δεν ενημερώθηκαν ποτέ, ούτε έγινε ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όλα τα παραπάνω είχαν και σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Περιφερειακή Κοινότητα της Κοζάνης, καθώς επηρέασαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν για σκληρά και παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα.

Στη Βουλή το θέμα

Ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Μιχάλης Παπαδόπουλος (φωτογραφία πάνω), φέρνει το ζήτημα και στη Βουλή, με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Όπως επισημαίνει, όσα αποκαλύπτονται "κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία περίοδο κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και προκαλούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία από παραλείψεις, λάθη ή και αμέλεια υπευθύνων, οι οποίοι δείχνουν ότι δεν σέβονται τον κόπο και τις προσπάθειες των κατοίκων, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων".

Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτά τον υπουργό τι συμβαίνει με την ελλιπή ή καθυστερημένη καταγραφή και ενσωμάτωση των κρουσμάτων στην Κοζάνη, ποιοι ευθύνονται γι΄ αυτό και αν θα αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους.

Παράλληλα, ζητά να πληροφορηθεί αναλυτικά για τον αριθμό των κρουσμάτων που δήλωσε η Π.Ε. Κοζάνης και αυτόν που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, καθημερινά, από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, ώστε να διαπιστωθεί αν συμπίπτουν μεταξύ τους.

Τέλος, ρωτά γιατί η Π.Ε. Κοζάνης δεν έχει παρουσιάσει αποκλιμάκωση, τρεις μήνες μετά την ένταξή της σε επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 και αυξημένου κινδύνου, καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την άρση των μέτρων στην περιοχή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό