Στα 500 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο για παράβαση των μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% και για τον μήνα Φεβρουάριο (σ.σ. οι κλειστές έως σήμερα επιχειρήσεις με κρατική εντολή δεν θα πληρώσουν δηλαδή ενοίκιο), καθώς και την επέκταση και τη συνέχιση καταβολής για δύο μήνες ακόμα όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το πρόστιμο για παράβαση των μέτρων ανεβαίνει από τα 300 στα 500 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του κατά τους δέκα μήνες της υγειονομικής κρίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, με τους εμβολιασμούς, το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και προανήγγειλε το άνοιγμα της οικονομίας, δεδομένου - όπως είπε - ότι η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο είναι καλύτερη και επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας στατιστικούς πίνακες και στοιχεία, υποστήριξε πως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα είναι καλύτερη από την πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

"Αυτή η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται πάνω απ’ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών που υπερέβαλαν τους εαυτούς τους. Η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι στη διάρκεια των εορτών η κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό, αυτό θα είχε ήδη φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. Φαίνεται ότι ξεπεράσαμε σκόπελο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις", τόνισε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι "δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Έχουμε δει και σε άλλες χώρες που τα πήγαιναν καλά και πολύ γρήγορα είχαν αύξηση των κρουσμάτων".

Εμβόλιο

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «θα βάλει οριστικό τέλος στον εφιάλτη του κορωνοϊού», προσθέτοντας πως η χώρα μας, μέσω της αναλογικής προαγοράς της Ε.Ε., έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς. "Κάναμε ό,τι έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Είναι δικαιολογημένη σε ένα βαθμό η κριτική στην Ε.Ε. επειδή δεν ενέκρινε γρήγορα τα πρώτα εμβόλια, τι θα είχε συμβεί όμως αν δεν έκανε αυτή την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε χειρότερη μοίρα, αν η κάθε χώρα διαπραγματευόταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις", ανέφερε.

Από τον Απρίλιο και μετά, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, "όταν θα έχουν εγκριθεί και άλλα εμβόλια, θα έχουμε περισσότερα εμβόλια για να καλύψουμε τη ζήτηση" και τόνισε ότι "θα είμαστε αυστηροί στην προτεραιοποίηση της διαδικασίας των εμβολιασμών. Ολοκληρώνουμε τη θωράκιση των υγειονομικών και θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες η κατηγορία άνω των 85 ετών, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν οι ηλικίες 80-84 ετών. Έχουμε κλείσει ήδη 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα εμβολιασμού που σχετίζεται με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων", υπογράμμισε.

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων