Η αποκάλυψη της ετεροχρονισμένης ενσωμάτωσης κρουσμάτων στην Κοζάνη, που προκάλεσε σάλο και διπλή έρευνα από την τοπική Εισαγγελία και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, άνοιξε τη συζήτηση αναφορικά με την αξιοπιστία του συστήματος καταγραφής ανά την επικράτεια. Όπως προκύπτει, η περίπτωση της Κοζάνης δεν είναι μεμονωμένη.

Μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί πως έχουν ενσωματωθεί με καθυστέρηση στοιχεία σε τουλάχιστον άλλους δύο νομούς της χώρας, σε Τρίκαλα και Κιλκίς, ενώ όπως φαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς ο ΕΟΔΥ άρχισε μόλις πριν δύο μέρες να προσθέτει αστερίσκους στη λίστα, όταν προκύπτει ανάλογο ζήτημα, διευκρινίζοντας πως περιλαμβάνονται και παλιότερα κρούσματα. Την ίδια ώρα, προκαλεί εντύπωση και απορίες το γεγονός ότι δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα στις λίστες τα τουλάχιστον 22 κρούσματα που εντοπίστηκαν εδώ και μέρες σε προσφυγική δομή της Φιλιππιάδας Πρέβεζας.

Φιλιππιάδα

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη, στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας, όπου φιλοξενούνται 600 αιτούντες άσυλο, εντοπίστηκαν την περασμένη Τρίτη 17 κρούσματα κορωνοϊού, στους πρώτους 35 ελέγχους που έγιναν. Με την συνέχιση των ελέγχων την επόμενη μέρα προστέθηκαν άλλα 5 κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 22, όπως είπε στο iatronet ο δήμαρχος Ζηρού, Νικόλαος Καλαντζής (φωτογραφία πάνω), ενώ χθεσινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρουν πως τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 25 με τους ελέγχους να συνεχίζονται. "Η δομή έχει μπει σε καραντίνα και είναι κλειστή. Δεν ενημερωνόμαστε για τα τεστ και τη θετικότητα, ενώ δεν μας ζητήθηκε να πάρουμε κάποιο μέτρο για τον τοπικό πληθυσμό", είπε ο κ. Καλαντζής.

Τα κρούσματα της Φιλιππιάδας δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στις καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ. Με εξαίρεση την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, όταν καταγράφηκαν 2 κρούσματα στο νομό Πρέβεζας, όλες τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας που πέρασε ο ηπειρώτικος νομός δεν περιλαμβάνεται καθόλου στη λίστα, καθώς εμφανίζεται να έχει μηδενικά κρούσματα. Το γεγονός προβληματίζει και προκαλεί ερωτηματικά, καθώς σε παλιότερες περιπτώσεις, στα Γιάννενα, στη Λέσβο και αλλού, κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μεταξύ φιλοξενούμενων σε προσφυγικές δομές έχουν "χρεωθεί" στους νομούς στους οποίους βρίσκονται.

Κιλκίς

Στις 7 Δεκεμβρίου, η λίστα του ΕΟΔΥ εμφάνιζε το νομό Κιλκίς να έχει ξαφνικά 102 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στον τοπικό πληθυσμό.

Την επόμενη μέρα βγήκε με μια σκληρή ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης (φωτογραφία πάνω), για να διευκρινίσει πως πρόκειται για "ασύλληπτο λάθος" ιδιωτικού εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο εργαστήριο καθυστέρησε να κοινοποιήσει στον ΕΟΔΥ αποτελέσματα ελέγχων που διεξήγαγε από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και το έπραξε αθροιστικά. Έτσι, τα 94 από τα 102 κρούσματα που εμφανίστηκαν ως νέα εκείνη τη μέρα ήταν των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Ο κ. Βεργίδης χαρακτήρισε αδιανόητο και απαράδεκτο το λάθος, τονίζοντας πως αυτό "κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία περίοδο κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που αφορούν στην προστασία και την περαιτέρω θωράκιση της Δημόσιας Υγείας από τον αόρατο 'εχθρό', την COVID-19". Μάλιστα, ζήτησε την διενέργεια έρευνας.

Τρίκαλα

Στην ενημέρωση της Πέμπτης, 14 Ιανουαρίου, ένα αστεράκι δίπλα στον αριθμό 16 των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων παρέπεμπε στην υποσημείωση στο κάτω μέρος της λίστας ότι "περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος, λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19".

Η ίδια υποσημείωση υπήρχε και στη λίστα της προηγούμενης μέρας, της Τετάρτης, 14 Ιανουαρίου, δίπλα στα 22 κρούσματα της Κοζάνης. Το αστεράκι άρχισε να προστίθεται μετά την αποκάλυψη των "ξεχασμένων" κρουσμάτων στον συγκεκριμένο νομό και τη σωρεία αντιδράσεων που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον τέσσερις φορές τις τελευταίες μέρες προστέθηκαν στην Κοζάνη κρούσματα με καθυστέρηση δύο και πλέον μηνών, καθώς αποκαλύφθηκε πως αφορούσαν δείγματα που είχαν ληφθεί στις 8,9 και 10 Νοεμβρίου. "Πλήττεται η αξιοπιστία του όλου συστήματος. Αναρωτιέται ο κόσμος αν είναι μόνο αυτά", σχολίασε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. Για το θέμα παρενέβη ο εισαγγελέας, ο οποίο παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ τη δική της έρευνα διενεργεί και η Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας.

Kενά στην ιχνηλάτηση

Ο ΕΟΔΥ πήρε θέση απέναντι στο ζήτημα, υποστηρίζοντας πως όλες οι αναλύσεις έχουν ως βάση την ημερομηνία δειγματοληψίας των κρουσμάτων και όχι την ημερομηνία δήλωσής τους στο μητρώο COVID-19 και διευκρίνισε πως το γεγονός "δεν επηρέασε σε κανένα επίπεδο την εισήγηση για τη λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς την περίοδο εκείνη (Νοέμβριος 2020) το επιδημιολογικό φορτίο στην Π.Ε. Κοζάνης ήταν ούτως ή άλλως υψηλό".

Το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται, ωστόσο, είναι τα κενά που αφήνει στην ιχνηλάτηση η καθυστερημένη δήλωση των κρουσμάτων στο σύστημα, με αποτέλεσμα αυτά να μετατρέπονται στη συνέχεια πηγές υπερμετάδοσης. Το ζήτημα έθεσε με έμφαση ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα και την απόδοση ευθυνών.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. "Αυτό είναι ένα πολύ πιο σημαντικό ζήτημα, που πρέπει να διευθετηθεί", είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Το ζήτημα τέθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως "οι επιστήμονες καταγγέλλουν την ελλιπέστατη εικόνα, στη βάση της οποίας καλούνται να βγάλουν συμπεράσματα και να προτείνουν μέτρα". Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως στην Κοζάνη "άνθρωποι που ασθένησαν δεν είχαν σωστές οδηγίες και δεν έγινε ποτέ ιχνηλάτηση".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;