Την ανάγκη να αποτιμηθεί το αποτέλεσμα της υγειονομικής διαχείρισης κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αναδεικνύει ο Ανδρέας Ξανθός.

Σε συνέντευξή του στη Realnews, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε ερώτηση για τυχόν ποινικές ευθύνες από τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, θέμα που έφερε στο προσκήνιο το Iatroner:

"Υπάρχει θέμα σοβαρής αποτίμησης μιας - εκ του αποτελέσματος - αποτυχημένης υγειονομικής διαχείρισης στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Όχι, όμως, για να ποινικοποιηθούν η πολιτική, η επιστήμη και η Ιατρική, αλλά για να αναδειχθούν με τεκμηριωμένο και αδιαμφισβήτητο τρόπο τα λάθη και οι παραλείψεις και να προετοιμαστεί καλύτερα το σύστημα Υγείας ενόψει του πολύ πιθανού τρίτου πανδημικού κύματος στους επόμενους μήνες.

Αυτή η διερεύνηση αφορά όλα τα επίπεδα, από την έγκαιρη διάγνωση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, την προνοσοκομειακή διαχείριση και την κατ’ οίκον παρακολούθηση των ασθενών, μέχρι τη νοσηλεία στις κλινικές COVID-19 και στις ΜΕΘ, αλλά και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα όσων αποθεραπεύονται".

Σύμφωνα με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόμαστα ακόμα στο δεύτερο κύμα, το οποίο ευτυχώς υποχωρεί σταδιακά, αλλά όχι χωρίς κίνδυνο εστιακών αναζωπυρώσεων. Η πίεση στο ΕΣΥ - σημειώνει - έχει μειωθεί επίσης και το ζητούμενο είναι πλέον, παράλληλα με την ενδυνάμωση και εγρήγορση των δημόσιων δομών Υγείας, η προσεκτική "αποσυμπίεση" της οικονομίας και της κοινωνίας.

Επάνοδος

Όπως εξηγεί, αυτό που σίγουρα έχει έρθει η ώρα για να γίνει, είναι:

  • Η σχεδιασμένη επάνοδος της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας για να αντιμετωπιστούν και όλα τα υπόλοιπα (πλην COVID-19) νοσήματα.
  • Η εφαρμογή εναλλακτικών σεναρίων καραντίνας και περιοριστικών μέτρων στις διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

"Μόνο έτσι θα αμβλυνθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του παρατεταμένου lockdown και θα αποφύγουμε να τεθεί στην κοινωνία το δίλημμα Δημόσια Υγεία ή επιβίωση", υπογραμμίζει ο κ. Ξανθός.

Κάνει λόγο για "χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαφάνειας" σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση και τη μη διαβούλευση της προτεραιοποίησης για τους εμβολιασμούς, γεγονός που απειλεί - μαζί με τις "αρρυθμίες" που παρουσιάστηκαν - τη διαδικασία να “βαλτώσει” σε ένα κλίμα γενικευμένης δυσπιστίας και ανυποληψίας.

Δημ.Κ.