Τον καταλυτικό ρόλο της πανδημίας στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών, επεσήμανε στο ''4ο Pharma Transformation- COVID-19 deep dive'', ο κ. Andreas Pollner, Managing Director της Bayer Hellas και του Pharma Cluster Ελλάδος, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ταμίας του PhRMA Innovation Forum.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Η πανδημία επηρέασε όλη την αλυσίδα αξίας του φαρμάκου και ταυτόχρονα μετασχηματίστηκε ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ επαγγελματιών υγείας, ασθενών και φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις εκτός COVID-19, θα πρέπει να υποστηρίξουμε την εξέλιξη των δομών υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής παρακολούθησή τους. Γενικά για όλους τους ασθενείς πρέπει να αναπτύξουμε νέες λύσεις για την περίθαλψή τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τηλεϊατρική και τις ψηφιακές πλατφόρμες για την εξατομικευμένη θεραπεία τους και για να τους βοηθήσουμε να αναλάβουν αποτελεσματικά οι ίδιοι τη διαχείριση της υγείας τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να επανασχεδιάσουμε το πλαίσιο πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας με τη συνεργασία  των αρχών υγείας, γιατρών, ασθενών και φαρμακευτικών εταιρειών».

Τεχνολογικές εξελίξεις στη διάγνωση των ασθενών

Οι χρόνιες παθήσεις αυξάνονται με τη γήρανση του πληθυσμού. Παράλληλα, υπάρχει πρόοδος στην έρευνα των παθήσεων, χάρη στη γενικότερη τεχνολογική εξέλιξη. Η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το Internet of Things και η ψηφιοποίηση των διαγνωστικών μέσων συμβάλλουν στην εξέλιξη και το μετασχηματισμό όλης της πορείας εξέτασης και θεραπείας των ασθενών.«Αν και το ταξίδι στον ψηφιακό μετασχηματισμό έχει ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία, η τρέχουσα συγκυρία έχει επιταχύνει τις εξελίξεις», δήλωσε ο κ Pollner.

Η εισαγωγή των “DIY (Do It Yourselves) Diagnostics”, δηλαδή των διαγνωστικών συσκευών που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ασθενείς ή φροντιστές τους στο σπίτι τους, αλλάζει τελείως το τοπίο σχετικά με τα διαγνωστικά εργαλεία των ασθενών. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η χρήση ειδικών λογισμικών απευθείας από τους ασθενείς. Αυτά τα λογισμικά ονομάζονται Software-as-a-Medical Device (SaMD). Αυτές οι εφαρμογές αύξησαν την ακρίβεια στη διάγνωση και έδωσαν ακόμα περισσότερα διαθέσιμα ιατρικά στοιχεία, απαραίτητα για τους Επαγγελματίες Υγείας.

Αλλαγές στη φαρμακοβιομηχανία

Ο κ. Pollner, ανέλυσε στην εισήγησή του, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσα στο 2020, προχώρησαν σε αλλαγές που ήρθαν για να μείνουν. Οι επαφές των Ιατρικών Επισκεπτών με τους γιατρούς πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων. Οι ίδιοι οι Επαγγελματίες Υγείας επαναξιολόγησαν τι είναι περισσότερο σημαντικό στο πεδίο της δουλειάς τους και η φαρμακοβιομηχανία εστίασε στους τομείς που κομίζουν πραγματική αξία για τους ασθενείς και τους θεράποντες ιατρούς.

Επίσης, οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να υποστηρίζουμε νέες πρωτοβουλίες από startups στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας της υγείας και η Bayer ήδη το έχει πράξει στην Ελλάδα. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η στήριξη του Τομέας Υγείας των Καταναλωτών της Bayer, στηρίζοντας εφαρμογές και ψηφιακές πλατφόρμες που προάγουν την πρόληψη και την αυτοφροντίδα των καταναλωτών.

«Βασικός γνώμονας παραμένει η συνεργασία και η επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων μερών και φορέων στον τομέα της υγείας. Τέλος, είναι σημαντικός ο μετασχηματισμός στο χώρο του φαρμάκου βαδίζοντας από την πρόληψη, στην ακριβή διάγνωση και τέλος στην εξατομικευμένη θεραπεία», είπε κλείνοντας την ομιλία ο κ.Pollner.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα