Γιατρός της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου υποβλήθηκε σε πειθαρχική δίωξη, επειδή είπε πως δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση για ασφαλή λειτουργία του τμήματος.

Την καταγγελία κάνει η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), με σχόλια περί νέου κρούσματος αυταρχισμού σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών, αυτή τη φορά από τον διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Στο κείμενο - καταγγελία αναφέρονται τα εξής:

"Στην Παθολογική Κλινική, τα τελευταία 2 χρόνια υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι γιατροί σε σύνολο 6 οργανικών θέσεων, οι οποίοι έχουν εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά εξαιτίας της υπερεφημέρευσης με αλλεπάλληλα αναγκαστικά 'εντέλλεσθε'.

Στις  17 Ιανουαρίου, δεν υπήρχε, για πολλοστή φορά, ειδικός γιατρός για να καλύψει την εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Η επιστημονική διευθύντρια της Παθολογικής Κλινική δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν νέες εισαγωγές ασθενών στην Παθολογική Κλινική, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έμενε χωρίς ειδικό παθολόγο το ΤΕΠ και θα κινδύνευε η ασφάλεια των ασθενών.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, αντί σκύψει πάνω στο πρόβλημα ως όφειλε, να αφουγκραστεί την αγωνία των συναδέλφων για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση για την ασφάλεια των ασθενών, προχώρησε σε διαψεύσεις, νέα 'εντέλλεσθε' και διαδικασία πειθαρχικής δίωξης ενάντια στη γιατρό.

Μετά από αυτό, σύσσωμοι οι γιατροί του νοσοκομείου (50) έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στη διευθύντρια της Παθολογικής, ενώ επιπρόσθετα 15 γιατροί έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους μέχρι να ανακληθεί η οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα".

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί την άμεση παρέμβαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας: "Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της συναδέλφου  και να βρεθεί επειγόντως λύση για τις τραγικές ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού που οδηγούν το νοσοκομείο σε λειτουργική κατάρρευση", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κρεβάτι

Για το ίδιο θέμα, έκανε παρέμβαση και η παράταξη "Μέτωπο" νοσοκομειακών γιατρών, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

"'Το θέμα δεν είναι να ξαπλώσει ο ασθενής σε ένα κρεβάτι, αλλά να υπάρχει και γιατρός να τον φροντίζει'.

Αυτό το τόσο απλό και συνάμα τόσο ουσιώδες επισήμανε η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Το ίδιο έχει επισημάνει και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, έχοντας χαρακτηρίσει ανασφαλές για τους ασθενείς το πρόγραμμα εφημέρευσης Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και δεν το έχει εγκρίνει, επειδή στο πρόγραμμα εφημεριών της Παθολογικής κλινικής υπάρχουν ακάλυπτες εφημερίες.

Ως εκ τούτου, η διευθύντρια της Παθολογικής έκανε το ιατρικώς αυτονόητο για την ασφάλεια των ασθενών της: επειδή την Κυριακή 17 Ιανουαρίου δεν υπήρχε ακόμα μια φορά ειδικός γιατρός σε εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αποφάσισε ο εφημερεύων παθολόγος να μείνει στα Επείγοντα και η Παθολογική κλινική να μη δέχεται νέα περιστατικά.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου, αντί να αντιληφθεί την αγωνία των γιατρών που έχουν εξουθενωθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αντί να φροντίσει για τη στελέχωση του Τμήματος, αντί να συμπορευτεί με τους γιατρούς, επέλεξε να αντιδράσει με αυταρχισμό. Κίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της διευθύντριας της Παθολογικής!

Πρόκειται για αδιανόητη ενέργεια που προσβάλει το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ. Για αυτό, 16 γιατροί του νοσοκομείου υπέβαλαν αμέσως στον διοικητή τις παραιτήσεις τους και άλλοι 47 κατέθεσαν κείμενο με συντριπτικά ερωτήματα προς τη διοίκηση που συμπεριφέρεται με προκλητικό και εκδικητικό τρόπο.

Καλούμε τον διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου να μη διανοηθεί να διαλύσει το Νοσοκομείο, πυροδοτώντας καταστροφικές εξελίξεις εν μέσω πανδημίας

Καλούμε τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, καθώς και τον υπουργό Υγείας να ανακαλέσουν στην τάξη τον άφρονα Διοικητή και να διακόψουν κάθε πειθαρχική διαδικασία εναντίον της Διευθύντριας της Παθολογικής.

Καλούμε την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις Γιατρών, τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδηλώσουν την καταδίκη τους στις πρωτοφανείς ενέργειες που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ως εδώ"!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο