Πυρκαγιά, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι σε κτίριο του μεγαλύτερου παραγωγού εμβολίων του κόσμου στην Ινδία, για το οποίο είχε κάνει λόγο εχθές το iatronet σε σχετικό δημοσίευμα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ινδίας.

Το Ινστιτούτο Serum παρασκευάζει επίσης το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca για την Ινδία και άλλες αγορές με την ομομασία Covishield.

Σύμφωνα πάντως με τον ινδικό τηλεοπτικό σταθμό NDTV είναι απίθανο η φωτιά να έχει καταστρέψει την παραγωγή του μεβολίου κατά του κορωνοϊού. Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη είναι η ζημιά και το γιατί ξέσπασε η φωτιά στην πόλη Pune σήμερα το μεσημέρι, είπε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στο γερμανικό πρατορείο Ειδήσεων dpa.

Πελάτες της Ινδίας οι πιο φτωχές χώρες

Το Ινστιτούτο Serum στοχεύει να παρασκευάσει το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία του Διευθύνοντα Συμβούλου, Adar Poonawalla, ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η Ινδία χαρακτηρίζεται - όπως παλαιότερα η Γερμανία - ως η "παγκόσμια αποθήκη", καθώς στην δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου παρασκευάζεται η μισή ποσότητα εμβολίων παγκοσμίως.

Πολλά από αυτά πηγαίνουν σε φτωχότερες χώρες. Για αυτά τα κράτη τα προιόντα από την Ινδία είναι τώρα μεγάλης σημασίας διότι διαφορετικά απ΄ότι συμβαίνει στην Γερμανία και σε άλλες πλούσιες χώρες, δεν μπορούν να διασφαλίσουν απευθείας πολλές δόσεις.

Να σημειωθεί ότι η Ινδία ως μέρος της εμβολιαστικής διπλωματίας δίνει δωρεάν δικά της εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε άλλες χώρες.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα