Άσκοπη αναστάτωση προκάλεσε σε ασθενείς και προσωπικό του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Βόρειου Αιγαίου, στην Αγιάσο της Λέσβου, η λανθασμένη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για εντοπισμό 8 κρουσμάτων κορωνοϊού στο ίδρυμα που παρέχει περίθαλψη σε πάσχοντες από νοητική υστέρηση και αναπηρίες.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Κέντρο, Παναγιώτης Περγάμαλης, τρεις φορές μέσα σε 6 μέρες ο ΕΟΔΥ παρείχε αντικρουόμενα μεταξύ τους στοιχεία για τα αποτελέσματα των τακτικών μοριακών τεστ που έγιναν στους εργαζόμενους και στους περιθαλπόμενους, με αποτέλεσμα να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος. Στο τέλος, και αφού διαπιστώθηκε από δεύτερο έλεγχο πως όλα τα τεστ ήταν αρνητικά, χρειάστηκε η παρέμβαση της διοίκησης προς την Πολιτική Προστασία ώστε να πάψει η αστυνομία να ενοχλεί τους φερόμενους ως ασθενείς στα σπίτια τους, για να διαπιστώσει αν τηρούν την καραντίνα.

"Ο καθιερωμένος μοριακός έλεγχος σε προσωπικό και περιθαλπόμενους έγινε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και την Δευτέρα μας ενημέρωσαν ότι όλα βγήκαν αρνητικά. Την επόμενη μέρα υπήρξε νέα ενημέρωση που μιλούσε για 8 θετικά - 5 σε προσωπικό και 3 σε ασθενείς - με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση. Οι περιθαλπόμενοι απομονώθηκαν σε ειδικούς θαλάμους για COVID-19, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους, τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα για την αποφυγή της μετάδοσης, ενώ οι συνάδελφοι μπήκαν σε κατ΄ οίκον καραντίνα, όπως και οι στενές τους επαφές», είπε στο iatronet ο κ.Περγάμαλης.

Η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κάλεσε ξανά το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για επανέλεγχο, και την Πέμπτη επαναλήφθηκαν τα τεστ στο σύνολο των 65 εργαζόμενων και των 72 περιθαλπόμενων. Όλα τα μοριακά τεστ βγήκαν αρνητικά, ο συναγερμός έλαβε τέλος και το Κέντρο επέστρεψε στην κανονική λειτουργία. Ωστόσο, οι εκπλήξεις δεν είχαν τελειώσει ακόμη: μέσα στο Σαββατοκύριακο οι φερόμενοι ως νοσούντες από κορωνοϊό στον πρώτο έλεγχο, δέχτηκαν επισκέψεις στα σπίτια τους από αστυνομικούς, που πήγαν εκεί προκειμένου να ελέγξουν αν αυτοί βρίσκονταν σε καραντίνα και τηρούσαν τα μέτρα περιορισμού. Όπως φαίνεται, δεν είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές για το false alarm. Έτσι, χρειάστηκε παρέμβαση τόσο του Σωματείου, όσο και της διοίκησης του Κέντρου, προς την Πολιτική Προστασία, προκειμένου να σταματήσει κι αυτό.

"Δεν ξέρω τι πήγε στραβά, δεν είχαμε ενημέρωση για το τι έφταιξε. Ξέρω πως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητους χώρους με ευάλωτους ανθρώπους", σχολίασε ο κ. Περγάμαλης.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Βόρειου Αιγαίου - πρώην ίδρυμα "Θεομήτωρ", έχει μια ιστορική διαδρομή σχεδόν 90 ετών. Παρέχει οργανωμένη ανοικτή περίθαλψη σε ενήλικα άτομα άνω των 18 ετών που πάσχουν από νοητική υστέρηση και κινητικές αναπηρίες, ψυχιατρικά περιστατικά, υπερήλικες, καθώς και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες αυτοεξυπηρέτησης. Παρέχει στέγαση, σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φυσικοθεραπεία, εργασιοθεραπεία, με επιδίωξη τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιθαλπόμενων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν εντοπιστεί σε ελέγχους 3 κρούσματα κορωνοϊού, σε ασυμπτωματικούς φορείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!