Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η νέα ποικιλομορφία του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρος από το αρχικό στέλεχος, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ‘’πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι εκτός του ότι η νέα ποικιλομορφία εξαπλώνεται πιο γρήγορα, επίσης φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ενδεχομένως μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν  ότι τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και AstraZeneca-Oxford University, που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία, παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της παλιάς και της νέας ποικιλομορφίας του κορωνοιού.

Οι ενδείξεις είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο και αξιολογούνται από το New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group, που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Σε ανθρώπους 60 ετών, ο κίνδυνος θνησιμότητας ανέρχεται σε 13 - 14 θανάτους στους 1.000 φορείς με τη  νέα ποικιλομορφία έναντι 10 θανάτων στους 1.000 φορείς, με την προηγούμενη, δήλωσε ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Patrick Vallance.

Η ποικιλομορφία B.1.1.7, έχει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και ήδη συνδεόταν με πιο γρήγορη μετάδοση.Υπολογίζεται ότι μεταδίδεται κατά 30% έως 70% πιο γρήγορα.

 

Πηγές:
CNBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας