Σε 59 ανέρχονται στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταλλαγμένου κορωνοϊού. Πρόκειται για τα 26 που είχαν εντοπιστεί έως την Παρασκευή, 1 που εντοπίστηκε την Παρασκευή και 32 που επιβεβαιώθηκαν σήμερα, με επιπλέον 63 γονιδιακές αναλύσεις.

Περισσότερα από 20, θεωρούνται "ορφανά", δεν έχει δηλαδή προσδιοριστεί η πηγή μόλυνσης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Είχε προηγηθεί η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Με βάση τους ελέγχους, το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), ολοκλήρωσε τη γονιδιακή ανάλυση 235 δειγμάτων, το διάστημα 17 έως 23 Ιανουαρίου.

Από αυτά, τα 172 δείγματα  αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου, ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11 έως 18 Ιανουαρίου.

Τα 172 δείγματα προέρχονται από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, από τον έλεγχο των υπόλοιπων 63 πρόσφατων δειγμάτων, αναδείχτηκαν συνολικά 32 θετικά δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του κορωνοϊού. Τα εν λόγω δείγματα προέρχονται από τις εξής πηγές:

  • 3 από τις Πύλες Εισόδου.
  • 4 αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
  • 8 προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης.
  • 17 δείγματα αφορούν την Αθήνα.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες