Σημαντικές επιφυλάξεις για τη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, που έχει εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκφράζει ο επικουρος καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μαγιορκίνης παραθέτει τους λόγους για τους οποίους αμφισβητεί τα περί αυξημένης μεταδοτικότητας:

  1. Στην Ουαλία, ενώ υπήρχε το μεταλλαγμένο στέλεχος, αυτά που προκάλεσαν το τρίτο κύμα ήταν τα άλλα στελέχη.
  2. Στη Σκωτία, ενώ υπήρχε το μεταλλαγμένο στέλεχος, δεν είδαν τρίτο κύμα.
  3. Στη Βόρεια Ιρλανδία, το τρίτο κύμα ήρθε ως αποτέλεσμα και των 2 "τύπων του ιού".
  4. Στο Λονδίνο, πέρασε η κορυφή της επιδημίας του μεταλλαγμένου. Βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου, αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού του μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου).
  5. Στην Ανατολική Αγγλία, αφού πέρασε η κορύφωση του μεταλλαγμένου, βλέπουμε πτώση του, αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου)
  6. Στη Νοτιοανατολική Αγγλία, πέρασε η κορυφή του μεταλλαγμένου, βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου, αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου)
  7. Στις υπόλοιπες περιοχές δεν βλέπουμε τρίτα κύματα και τα ποσοστά μεταξύ τους παραμένουν λίγο πολύ σταθερά.
  8. Επίσης, στην εβδομαδιαία έκθεση αναφέρονται τα εξής: "Στην Αγγλία, οι θετικοί στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού ποικίλλουν ανά περιοχή. Σε εθνικό επίπεδο, είναι πιθανό ο αριθμός των ατόμων που βγαίνουν θετικοί στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, καθώς και σε όλα τα άλλα στελέχη του, εμφανίζουν τάσεις μείωσης στην εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιανουαρίου" (πιο κάτω γράφημα).

Διασυνδεσιμότητα

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, μία εναλλακτική υπόθεση που μπορεί να εξηγήσει την μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους, είναι ότι το Λονδίνο - όπου έχει επικρατήσει η μετάλλαξη - έχει μεγάλη διασυνδεσιμότητα με όλο τον κόσμο και σίγουρα με όλες τις περιοχές της Αγγλίας. Η διασπορά ενός στελέχους που δημιουργεί επιδημία στο Λονδίνο είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει πολλές περιοχές.

"Σίγουρα, η αυξημένη μετάδοση είναι μία υπόθεση που είναι πιθανό να ισχύει, αλλά ακόμα και έτσι να είναι δεν είδαμε το στέλεχος να προκαλεί τρίτα κύματα σε όλη την Αγγλία, παρά μόνο σε 3 περιοχές που είναι η μία δίπλα στην άλλη και προφανώς πρόκειται για τοπική συσχετιζόμενη διασπορά", σημειώνει ο καθηγητής, για να διευκρινίσει:

"Σε κάθε περίπτωση, τα γραφήματα δείχνουν ότι είναι κάτι αντιμετωπίσιμο και η παρουσία της μετάλλαξης σε μία περιοχή δεν συνεπάγεται αυτόματα και έλευση τρίτου κύματος. Τουναντίον, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν οδήγησε σε τρίτο κύμα".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα