Ερευνητές του University of Louisville, έδειξαν ότι η διαμονή κοντά σε πλούσια βλάστηση μπορεί να ακυρώσει την επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αιμοφόρα αγγεία.

Ερευνητές εστίασαν στην αρτηριακή δυσκαμψία  ενηλίκων εθελοντών με συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία, υπέρταση. διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη. που τους έθεταν σε μέτριο ως σοβαρό κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Ο Bhatnagar δήλωσε, ότι αν και γνωρίζουμε από καιρό ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αρνητική επίδραση στα αγγεία, η νέα  έρευνα δείχνει ότι όσοι ζουν σε πιο πράσινες γειτονιές μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζονται λιγότερο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περιβαλλοντικούς προάγοντες στο μέρος που ζούσαν οι συμμετέχοντες όπως

  • Δείκτη βλάστησης, περιλαμβανομένης της ποσότητας και ποικιλίας επιπέδων πρασίνου εντός 200 μέτρων και ενός χιλιομέτρου γύρω από το σπίτι.
  • Αιωρούμενα σωματίδια -μικροσκοπικά τοξικά σωματίδια στον αέρα
  • Επίπεδα όζοντος

Σε διαστήματα που τα επίπεδα όζοντας και αιωρούμενων σωματιδίων ήταν υψηλά οι συμμετέχοντες είχαν υψηλά επίεδα αρτηριακής δυσκαμψίας , όμως όσοι ζούσαν σε περιοχές με περισσότερη χλωρίδα είχαν καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

Δέντρα και άλλα είδη πρασίνου εξουδετερώνουν την αγγειακή δυσλειτουργία που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα έδειξε ότι το να ζει κάποιος σε πράσινες περιοχές μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμο για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων του και ότι η θετική επίδραση του πρασίνου μπορεί να οφείλεται μερικώς σε μετριασμό τηςέκθεσης σε ρύπους όπως το όζον.

Η έρευνα του Aruni Bhatnagar, θα δημοσιευτεί στο American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology.

 

Πηγές:
American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Γιαννάκος: Ατυχής η δήλωση Καλλιάνου για το προσωπικό του νοσοκομείου "Αττικόν"
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη