"Βήμα" στη διαμόρφωση των πολιτικών Υγείας, ζητά ο νέος πρόεδρος του ΣΕΙΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων), Δημήτρης Νίκας, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί συνέχεια της σημαντικής υποστήριξης που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας οι εταιρείες του κλάδου. Στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος του Συνδέσμου, ο κ. Νίκας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί βεβαίως και στα "αγκάθια" του κλάδου, όπως οι συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου, αλλά και στα βασικά αιτήματα που έχει καταθέσει, όπως να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα εκείνο το προσωπικό των εταιρειών που σε καθημερινή βάση βρίσκεται σε κλινικές Covid-19, ΜΕΘ και ΜΑΦ, για να εγκαταστήσει ή να επιδιορθώσει ιατρικά μηχανήματα.

Ποιοι στρατηγικοί στόχοι έχουν τεθεί προς υλοποίηση από τον ΣΕΙΒ το 2021; 

Βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω μιας απρόσμενης υγειονομικής  κρίσης, η οποία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας  και έχει δοκιμάσει πολλαπλώς όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Φαίνεται ότι σταδιακά και με τη βοήθεια των εμβολίων βαδίζουμε προς την έξοδο του τούνελ  και πολλά ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με την επόμενη μέρα των συστημάτων υγείας, καθώς και για το ποιος θα είναι o ρόλος των εταιρειών Ιατροτεχνολογίας και Βιοτεχνολογίας. Επιστρέφουμε σταδιακά σε μία κανονικότητα της προ Covid-19 περιόδου ή βαδίζουμε μπροστά σε μια καινούργια κατάσταση, μία νέα «κανονικότητα»; Από την αρχή της πανδημίας ο ρόλος των εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας κατέστη  ζωτικός για τη διάγνωση του ασθενών με Covid-19,  διασφαλίζοντας ότι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια και ότι η ποιοτική θεραπεία και φροντίδα είναι διαθέσιμες σε όλους όσοι την χρειάζονται. Ο ρόλος των εταιρειών του ΣΕΙΒ είναι σημαντικός για την επόμενη ημέρα και στόχος μας είναι να αναδειχθεί και να ενδυναμωθεί περαιτέρω. Είμαστε ο κατεξοχήν κλάδος καινοτομίας.  Η συμβολή των ιατρικών τεχνολογιών, υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρει ο κλάδος μας προς τους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και την κοινωνία,  είναι πολύ σημαντική. Άρα θα πρέπει να αναδείξουμε την αξία μας στους φορείς δημόσιας υγείας και με εποικοδομητικές προτάσεις να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας και του κανονιστικού πλαισίου του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.       

Ποιο κατά τη γνώμη σας αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που πλήττει τον κλάδο και γιατί; Υπάρχει πρόταση από μέρους σας για την επίλυσή του; 

Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό πρόβλημα του κλάδου είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται με τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, τα χρέη τους, τις ατιμολόγητες παραγγελίες, το Clawback του ΕΟΠΥΥ, καθώς και το πλαίσιο προμηθειών. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και καταλήγουν στο τέλος να επηρεάζουν τα οικονομικά των εταιρειών, τόσο σε χρηματοοικονομικό επίπεδο (καθυστερήσεις πληρωμών), όσο και σε επιπλέον κόστος λόγω γραφειοκρατίας. Οι προτάσεις κινούνται στην κατεύθυνση κατάργησης ή αλλαγής του Παρατηρητηρίου Τιμών, τη δημιουργία μητρώου εταιρειών, τη διαφάνεια στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ κλπ. Έχουμε συστήσει ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να τις αναπτύξουμε διεξοδικότερα. 

Μέχρι σχετικά πρόσφατα και μετά από εγκύκλιο που πέρασε υπήρχε η αίσθηση ότι λύθηκε ή τέλος πάντων όδευε προς επίλυση το θέμα των μακροχρόνιων οφειλών του κράτους προς τα μέλη σας. Πού βρισκόμαστε σήμερα και πώς διαμορφώνονται οι οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων; 

Προφανώς αναφέρεστε στο άρθρο 78 το οποίο έδωσε λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα των ατιμολόγητων παραγγελιών μέχρι και τον Ιούλιο του 2019. Έκτοτε η πληρωμή όλων αυτών των τιμολογίων δεν έχει ολοκληρωθεί και παρατηρούμε ότι μία νέα γενιά ατιμολόγητων παραγγελιών δημιουργείται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία η κατάσταση δεν είναι καλή. Οφείλουν ολόκληρο το 2019 και το 2020 και το συνολικό ποσό είναι περίπου στα 40 εκατομμύρια. Τα Δημόσια Νοσοκομεία (ΕΣΥ και Στρατιωτικά) προμηθεύονται διαχρονικά υλικά για τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη χωρίς να εκδίδουν τις αντίστοιχες παραγγελίες και χωρίς να μπορούν οι εταιρείες να τιμολογήσουν εφόσον δεν έχουν λάβει το αίτημα από τα Νοσοκομεία.  

Σημαντικό τμήμα των εργαζομένων σας βρίσκεται με καθημερινή παρουσία στα Νοσοκομεία της χώρας. Να φανταστούμε ότι αυτά τα άτομα λόγω του υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από κορωνοϊό ανήκουν στις ομάδες που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα; 

Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, περίπου 2.000, έρχονται σε καθημερινή επαφή με τμήματα Νοσοκομείων όπως χειρουργεία, χώρους επεμβατικών πράξεων, κλινικές Covid-19, ΜΕΘ και ΜΑΦ, καθώς και χώρους όπου χρειάζεται να εγκαταστήσουν ή επιδιορθώσουν ιατρικά μηχανήματα. Έχει ήδη σταλεί επιστολή στην Επιτροπή Εμβολιασμού με την οποία ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα στο προσωπικό μας. Παράλληλα ζητήσαμε από όλες τι εταιρείες-μέλη μας να μας στείλουν αναλυτικές καταστάσεις υπαλλήλων για εμβολιασμό, πάντα σε εθελοντική βάση και σεβόμενοι τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Η λίστα έχει ήδη αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας και περιμένουμε την πρόσκληση των εργαζομένων από τα εμβολιαστικά κέντρα. 

Σημαντική είναι η επιβάρυνση των εταιρειών από το clawback. Υπάρχουν στοιχεία πού αυτό θα διαμορφωθεί το 2020;

Γενικότερα, ενώ το Clawback ξεκίνησε ως προσωρινό μέτρο, έχει γίνει μόνιμο, επιβαρύνοντας φυσικά τις επιχειρήσεις του Συνδέσμου μας. Αναφορικά με το Clawback του 2020, παρόλο που ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ήδη γνωστός από τον Οκτώβριο του 2020 ανά κατηγορία προϊόντων και ανά εξάμηνο, δεν έχουμε ακόμα καμία ιδέα για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι δαπάνες. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια από τον ΕΟΠΥΥ, τόσο στον τομέα των προϋπολογισμών, όσο και στις δαπάνες και όχι με καθυστέρηση ετών ή μηνών στην καλύτερη περίπτωση. Μπορούμε από την πλευρά μας να βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Οργανισμοί μας και την εμπειρία από το εξωτερικό για έγκαιρη γνώση των δεδομένων. Αυτό θα βοηθούσε στον έγκαιρο προγραμματισμό μας και στην αποφυγή πυροσβεστικού τύπου δράσεων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα διάφορες εκπλήξεις, που μερικές φορές είναι καταστροφικές για τους προϋπολογισμούς μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας