Γυναίκες που εργάζονταν σε εξωτερικό χώρο για πολλά χρόνια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό μετά τα 50, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Occupational & Environmental Medicine.

Οι εργαζόμενες σε ανοιχτούς χώρους εκτίθενται σε περισσότερο φως, που ενισχύει τα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία ενδεχομένως προστατεύει από τη νόσο.

Οι ερευνητές εντόπισαν 38. 375 γυναίκες κάτω των 70, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού, από το Danish Cancer Registry.

Συνέκριναν καθεμία από αυτές με 5 γυναίκες που γεννήθηκαν το ίδιο έτος και επέλεξαν τυχαία από το Danish Civil Registration System.

Βρέθηκε το ιστορικό πλήρους απασχόλησης και υπολογίστηκε η επαγγελματική έκθεση στο ηλιακό φως.

Αφού ελήφθησαν υπόψη πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και στον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνο στο μαστό μετά την ηλικία των 50.

Σε αυτές τις γυναίκες, η επαγγελματική έκθεση για τουλάχιστον 20 χρόνια συνδεόταν με 17% χαμηλότερες πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου στο μαστό, ενώ το υψηλότερο επίπεδο συσσωρευμένης έκθεσης συνδεόταν με 11% μειωμένες πιθανότητες.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδειχτεί αιτιατή σχέση.

Παρόλο που υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η συγκριμένη έρευνα δείχνει αντίστροφη σχέση μεταξύ μακροχρόνιας επαγγελματικής έκθεσης στη ηλιακό φως και καθυστερημένης εμφάνισης καρκίνου στο μαστό. Χρειάζονται νέες έρευνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]