Δύο καθηγητές του ΑΠΘ, που από την αρχή της πανδημίας επεξεργάζονται δυναμικά μοντέλα πρόβλεψης της εξέλιξής της, προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική γωνία τις χθεσινές ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, έπειτα από την φορτισμένη, μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής επιδημιολόγων, για τα νέα περιοριστικά μέτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις "κόκκινες" περιοχές.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης (φωτογραφία δεξιά) υποστηρίζει πως ενώ η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε προληπτικά στην ίδια κατηγορία με την Αττική, χωρίς να έχει την ίδια επιβάρυνση, αυτό το βήμα παραπάνω δεν έγινε με την ίδια ένταση και στην πρωτεύουσα. "Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα επέλεγα το lockdown στην Αττική, για προληπτικούς λόγους", λέει στο iatronet.

Από την πλευρά του, ο Στέργιος Λογοθετίδης (φωτογραφία αριστερά) ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν συνδύασε το άνοιγμα της αγοράς με τον απαραίτητο μηχανισμό επιτήρησης των όρων λειτουργίας της, κάτι που ευνόησε τον συνωστισμό και την υποχρέωσε να τρέξει πίσω από τα γεγονότα. "Τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν, αλλά η ζημιά έχει γίνει", σχολιάζει.

Σαρηγιάννης: Μεγάλο το κόστος αν "σκάσει" η Αθήνα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας HERACLES που προβλέπει την εξέλιξη της πανδημίας, θεωρεί αρχικά ως θετική προσέγγιση ότι έγινε η γεωγραφική διαφοροποίηση των νέων μέτρων, ανά περιοχή.

Τονίζει πως στις πόλεις της Πάτρας, της Χαλκίδας και του Αγίου Νικολάου ήταν επιβεβλημένο το ολικό lockdown τύπου Μαρτίου, λόγω της πολύ κακής επιδημιολογικής τους εικόνας. Ωστόσο, διατυπώνει την άποψη πως κάτι ανάλογο θα έπρεπε να γίνει και στην Αθήνα.

"Στην Αττική ουσιαστικά δεν γίνεται κάποια δραματική αλλαγή. Η λειτουργία της αγοράς μόνο τις καθημερινές και μόνο με click away (χωρίς click in shop) θα βοηθήσει. Την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 τα Σαββατοκύριακα δεν την έχουμε μελετήσει ώστε να πω κάτι υπεύθυνα αυτή τη στιγμή. Θα το μελετήσουμε τις επόμενες μέρες", λέει ο κ. Σαρηγιάννης, για να προσθέσει:

"Παρόλο που η Αττική δεν έχει το μέγεθος της επιβάρυνσης άλλων περιοχών όπως η Πάτρα, θα ήταν πολύ πιο άμεσο, για προληπτικούς λόγους, να γίνει το βήμα παραπάνω όπως στη Θεσσαλονίκη. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα έκανα lockdown στην Αττική, προληπτικά. Γιατί το μέγεθός της είναι τέτοιο που δεν θα μαζεύεται εύκολα και το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο σε περίπτωση που σκάσει".

Αυτό το βήμα παραπάνω, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε στη Θεσσαλονίκη, η οποία "κοκκίνισε" και εντάχθηκε στην ίδια κατηγορία με την Αττική, παρόλο που δεν το απαιτούν αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα, για προληπτικούς λόγους. "Κατά τη γνώμη μου καλώς έγινε. Λόγω γεωγραφικής θέσης, η Θεσσαλονίκη θα έχει το επόμενο διάστημα καιρικές συνθήκες πιο ευνοϊκές για την διασπορά του ιού, σε σχέση με την Αττική. Ήταν μια προληπτική κίνηση, λόγω και της τραγικής εμπειρίας του Νοεμβρίου", επισημαίνει.

Λογοθετίδης: Τα καταστήματα έγιναν χώροι συνάντησης"

"Όταν δεν έχεις τον μηχανισμό να προλάβεις, τρέχεις μετά πανικόβλητος και τρομαγμένος. Έτσι όμως δημιουργείς σοβαρά προβλήματα στα καταστήματα και στον κόσμο της αγοράς που δεν μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του και έχει σαστίσει με τα μέτρα ακορντεόν", σημειώνει ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας και επίσης επικεφαλής ομάδας στατιστικής πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας, Στέργιος Λογοθετίδης.

Ο ίδιος θεωρεί πως ήταν λάθος μέτρο το άνοιγμα της αγοράς, από τη στιγμή που δεν είχε εξασφαλιστεί επαρκής μηχανισμός ελέγχου, αστυνόμευσης και τήρησης των όρων λειτουργίας της.

"Η πολιτική πρέπει να έχει τρόπο να ελέγχει την τήρηση των αποφάσεών της. Δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει με έξυπνο τρόπο τις αποστολές των μηνυμάτων και να βάζει κόφτη εκεί που πρέπει", επισημαίνει και προσθέτει:

"Τα καταστήματα είχαν εμπόρευμα απούλητο επειδή ήταν κλειστά για καιρό, έκαναν προσκλητήριο στους πελάτες με καλές προσφορές και όλοι έτρεχαν να προλάβουν. Έτσι οι εξωτερικοί χώροι κάποιων καταστημάτων μετατράπηκαν σε άτυπα καφενεία και σημεία συνάντησης, όπου έπαιρνε κανείς θέση στην ουρά με τον καφέ του και περίμενε. Ήταν αναμενόμενο να υπάρχει συνωστισμός και διασπορά.. Έτσι, τους ξέφυγε η κατάσταση».

Ο κ. Λογοθετίδης προσδοκά πως τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν στην αναχαίτιση της έξαρσης της πανδημίας. "Η ζημιά όμως έχει ήδη γίνει. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να κάνει προγραμματισμό, για εμπόρευμα, προμήθειες, προσωπικό. Έχει πάθει μεγάλη ζημιά", προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, υποστηρίζει πως στην Αθήνα η επιβολή τους ήταν επιβεβλημένη, λόγω της χειρότερης επιδημιολογικής της εικόνας. Για τη Θεσσαλονίκη, θεωρεί πως τρόμαξε ο αριθμός των κρουσμάτων της Παρασκευής, που "εκτοξεύτηκαν" στα 150, έναντι 87 την Πέμπτη. "Μάλλον, βλέπουν κι άλλους δείκτες που τους τρόμαξαν και έλαβαν αυτή την απόφαση, παρόλο που μια μέρα πριν οι υπουργοί έλεγαν πως δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων στην πόλη. Ίσως έδειξαν και μια υπερευαισθησία γιατί υπάρχει και το προηγούμενο του Νοεμβρίου, όταν άργησαν να αντιδράσουν με τα γνωστά αποτελέσματα", σχολιάζει, προσθέτοντας πως η πραγματική διασπορά είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται, καθώς ο αριθμός των PCR tests είναι μικρότερος σε σχέση με το Νοέμβριο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο