Νεκρωμένη αγορά, άδειοι δρόμοι, γεμάτη παραλία, ουρές σε καταστήματα τροφίμων και εταιρίες ταχυμεταφορών, συνωστισμός στη λαϊκή αγορά. Αυτές οι εικόνες συνέθεσαν το σκηνικό τη πρώτης μέρας στην "κόκκινη" Θεσσαλονίκη, με τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο να βρίσκονται ξανά σε διαδικασία προσαρμογής στα νέα περιοριστικά μέτρα.

Η ένταξη της πόλης στις περιοχές αυξημένου κινδύνου στο νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων μια μέρα νωρίτερα, βρήκε τον κόσμο της αγοράς σε σύγχυση. Το Σάββατο που χάθηκε ήταν μια προνομιακή μέρα για το εμπόριο, ενώ ο προβληματισμός είναι διάχυτος στους επιχειρηματίες για το κατά πόσο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα από τη Δευτέρα, μόνο με τη μέθοδο του click away.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι περιφερειακές εμπορικές αγορές παρουσίασαν εικόνα ερήμωσης, που θύμισε τις μέρες του ολικού lockdown. Την ίδια ώρα, οι "γονατισμένοι" επιχειρηματίες της εστίασης επί ώρες δεν ήξεραν αν επιτρεπόταν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους με take away, μετά το αλαλούμ που επικράτησε με τις αντικρουόμενες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η εικόνα στο παραλιακό μέτωπο, όπου πολύς κόσμος εκμεταλλεύτηκε την ηλιόλουστη μέρα για μια βόλτα, τηρώντας ωστόσο στη μεγάλη του πλειοψηφία τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας.

Στις συνοικίες της πόλης σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία, τις εταιρίες ταχυμεταφορών, ενώ πολύς ήταν ο κόσμος στη σαββατιάτικη λαϊκή αγορά της 25ης Μαρτίου, η οποία δούλεψε κανονικά σήμερα και θα ανασταλεί η λειτουργία της τα επόμενα Σαββατοκύριακα.

Η αινιγματική επιδημιολογική εικόνα της πόλης

Επιδημιολογικά η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μια αινιγματική εικόνα το τελευταίο διάστημα, ως προς το μέγεθος της αύξησης της διασποράς. Δύο φορές την περασμένη εβδομάδα οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τις 100 (126 την Τρίτη και 150 την Παρασκευή), ενώ δύο ενδιάμεσες μέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) ο αριθμός τους περιορίστηκε στις 83 και 87.

Οι αναλύσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ στα υγρά απόβλητα της πόλης έδειξαν 50% αύξηση του ιικού φορτίου στις αρχές της εβδομάδας, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Από τις επόμενες δειγματοληψίες, την Παρασκευή, προέκυψε σταθεροποίηση στα ίδια επίπεδα, χωρίς περαιτέρω αύξηση.

Την ίδια ώρα, άρχισε να εντοπίζεται διασπορά του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους στην πόλη, ενώ «καμπανάκι» σήμανε και το πρώτο πανελλαδικά κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που ανιχνεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης, την Πέμπτη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσαν πως δεν τίθεται ζήτημα πρόσθετων μέτρων, παρά μόνο πιστή τήρηση όσων ίσχυαν ήδη. Μόλις λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων εισηγήθηκε το "κοκκίνισμα" της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και την Παρασκευή υπήρξε η κυβερνητική απόφαση για την ένταξή της στο Επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]