Την εκτίμηση πως η πρόοδος των εμβολιασμών θα είναι σημαντική τους επόμενους μήνες και ότι οι Έλληνες "θα κάνουν Πάσχα με καμπάνες", εκφράζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στο Iatronet, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θεωρεί πως δύο παράγοντες επιτρέπουν αισιοδοξία:

  • Ο χρόνος επιλογής του lockdown.
  • Η αναμενόμενη αύξηση των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, η ανακοίνωση των μέτρων έγινε έγκαιρα, πριν ο ιός "ξεφύγει" και προτού η πίεση στο σύστημα Υγείας γίνει αφόρητη. Εάν όλα πάνε καλά - σημειώνει - δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη διάρκεια στα μέτρα.

Χαρακτηρίζει θετικό το κλείσιμο των σχολείων, καθώς το 8,5% έως 11% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά κάτω των 12 ετών, με τους μαθητές δημοτικού να είναι 600.000 έως 700.000.

Επισημαίνει πως η επιλογή της άμεσης λήψης μέτρων, σε συνδυασμό με την αύξηση των εμβολιασμών και την παραλαβή μεγαλύτερων ποσοτήτων, έως το τέλος Μαρτίου, θα επιτρέψει την ανοσοποίηση ενός μεγάλου και ευάλωτου πληθυσμού.

"Έως το τέλος Μαρτίου, αναμένεται να παραλάβουμε 2 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες θα χορηγηθούν άμεσα", σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, για να εξηγήσει. "Σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που θα έχουν γίνει μέχρι τότε και όσους θα γίνουν τον Απρίλιο, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μία σχετική κανονικότητα".

Τον Απρίλιο - τονίζει - θα είμαστε στους εμβολιασμούς όπως είναι σήμερα το Ισραήλ: "Θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα με καμπάνες". αναφέρει.

Αποτελέσματα

Στο Ισραήλ, που έχει λίγο μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, έχει ήδη εμβολιαστεί το 66% του πληθυσμού, όταν στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω από 5%.

Το εμβόλιο έχει χορηγηθεί στο 90% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των ατόμων 35 ετών και άνω, με ρυθμό 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα

Στην ισραηλινή εμπειρία εμβολιασμού αναφέρθηκε, με πρόσφατη ανάλυσή του, ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech - εξηγεί - είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους και για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ γενικότερα εμφανίζει 92% πραγματική αποτελεσματικότητα εκτός κλινικών δοκιμών.

Τα στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας δείχνουν πως, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, το εμβόλιο έχει φέρει μείωση 41% στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 31% στις νοσηλείες και 24% στους νοσούντες με σοβαρή μορφή CoViD-19.

Έχουν μολυνθεί από τον ιό 371 άνθρωποι (αριθμός που αντιστοιχεί σε 0,04% των εμβολιασθέντων) και μόνο 16 από αυτούς χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα