Ο κίνδυνος θανάτου  από COVID-19 είναι τουλάχιστον υπερτριπλάσιος από αυτόν της εποχικής γρίπης, δήλωσαν ερευνητές από τον Καναδά.

Τα ευρήματα είναι παρόμοια με αυτά πρόσφατων ερευνών από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal.

Ο Dr. Amol Verma, του University of Toronto, δήλωσε ότι τώρα μπορούμε να πούμε καταληκτικά ότι η COVID-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από την εποχική γρίπη.

Σημείωσε ότι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία του Οντάριο με COVID-19 είχαν 3.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου,  1,5 φορά μεγαλύτερη χρήση ΜΕΘ και 1,5 φορά μακρύτερη νοσηλεία σε σχέση με ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με γρίπη. Aυτοί οι ασθενείς ήταν επίσης πιο πιθανό να μπουν σε αναπνευστήρα.

Οι ερευνητές συνέκριναν νοσηλείες μεταξύ 1ης Noεμβρίου 2019 και 30ης Ιουνίου 2020 σε 7 νοσοκομεία του Τορόντο και της Mississauga. Και οι 2 πόλεις έχουν μεγάλους πληθυσμούς και υψηλά ποσοστά λοίμωξης με COVID.

Περίπου 1 στους 5 ασθενείς με COVID  ήταν άνω των 50, και αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελούσε σχεδόν τη 1 στις 4 εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Ενήλικες κάτω των 50 ήταν το 20% των νοσηλειών για COVID στο πρώτο κύμα. Σχεδόν 1 στους 3 κάτω των 50 ετών χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και σχεδόν 1 στους 10 νοσηλεύτηκαν και πάλι μετά το εξιτήριο.

Στους ενηλίκους άνω των 75 που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, σχεδόν το 40% απεβίωσαν στο νοσοκομείο.

Oι ερευνητές δήλωσαν ότι η COVID θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τη γρίπη, επειδή οι άνθρωποι έχουν χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας στο νέο κορωνοιό. Προηγούμενες λοιμώξεις από γρίπη και εμβολιασμοί έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους να χτίσουν ανοσία στη γρίπη.

 

Πηγές:
Canadian Medical Association Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’