Την εκτίμηση ότι το lockdown δεν εφαρμόζετα και πως πρέπει να ανοίξουν σταδιακά και υπό προϋποθέσεις ασφάλειας οι δραστηριότητες, εξέφρασε η Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στο Open, η λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) τόνισε ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα lockdown, έτσι όπως το βιώνουμε, αφετέρου πρέπει να ανοίξουν άμεσα μαγαζιά και σχολεία, αλλά και μέρος της εστίασης, καθώς θα ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση με τον κόσμο.

Όπως είπε, ασθενείς και συγγενείς είναι πολύ πιεσμένοι. Για αυτό, πρέπει να δοθούν εισηγήσεις στην κυβέρνηση από τους ειδικούς την Παρασκευή. Δεν έχει νόημα το κλείσιμο, αυτού του είδους το lockdown. "Θα πρέπει λοιπόν να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο" επεσήμανε.

"Θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση, αν οι πολίτες είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους, παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες".

Σημείωσε, δε, πως είναι λάθος η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα. "Είδαμε τον συνωστισμό που υπάρχει, ειδικά στα σούπερ μάρκετ".

Για τη χρήση διπλής μάσκας, επισήμανε πως πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε κλειστούς χώρους.

ΜΕΘ

Για την πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική, ανέφερε πως, τα στοιχεία της Κυριακής δείχνουν πληρότητα 84% σε 259 κρεβάτια ΜΕΘ της Αττικής. Δόθηκαν 40 κλίνες επιπλέον στα νοσοκομεία "Ερυθρός Σταυρός", ΚΑΤ για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξη, σημειώνοντας πως προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μια αποσυμφόρηση.

Υπάρχει μεγάλη πίεση και από τους non covid ασθενείς. Με καρκίνους, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα. Εχουν έρθει στην κανονική ζωή οι άνθρωποι, πρέπει να έρχονται οι ασθενείς όταν έχουν προβλήματα, ανεξάρτητα αν έχουμε την covid-19.

Πηγές:
Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία
Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας [μελέτη]
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές