Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες νοσηλείας ασθενών με CoViD-19, περιλαμβάνει η επιστολή παραίτησης διευθυντή του Παθολογικού Τομέα. Κάνει λόγο - μεταξύ άλλων - για συνύπαρξη στον ίδιο χώρο ασθενών με και χωρίς CoViD-19.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Αυγής", ο παθολόγος Ιωάννης Ιωαννίδης, ο οποίος εμφανίζεται υποστηρικτής της ΝΔ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από διευθυντής του παθολογικού τομέα του νοσοκομείου (όπου ούτως ή άλλως διαδραμάτιζε, όπως λέει, διακοσμητικό ρόλο) αισθανόμενος ντροπή για όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο, που το πρωί της Πέμπτης 4/3 θα ήταν το μόνο νοσοκομείο για περιστατικά παθολογικά και covid. 

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

"Προς Ιατρική Υπηρεσία
Και Διοικητή
Κοινοποίηση: Διευθυντές κλινικών και τμημάτων

Αγαπητοί κύριοι,

Σήμερα το πρωί (Πέμπτη 4/3/2021) μάθαμε ότι στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου β, 1 μέρα μόλις μετά την αυστηροποίηση των μέτρων λόγω κορύφωσης της κρίσης, στην πρωινή εφημερία θα είμασταν σε όλη την Αθήνα το μόνο νοσοκομείο για περιστατικά παθολογικά και Covid!!!!!!

Αυτό δεν αποτελεί ακριβώς επίτευγμα σχεδιασμού αλλά πλήρη αποτυχία και άγνοια των πραγματικών συνθηκών.

Ώρα 21.00 βραδινή: Έχουν γίνει ήδη >25 εισαγωγές, περιμένουν ακόμα για εξέταση ασθενείς έξω από τα ιατρεία, οι γιατροί μου στα όρια παραφροσύνης, ο 6ος όροφος γεμάτος θετικά περιστατικά (και εκτός της κλινικής covid) σε συνθήκες συνύπαρξης με κοινά περιστατικά, το νοσοκομείο γεμάτο παθολογικά περιστατικά, >70 ασθενείς συνολικά και βεβαίως η ομάδα συντονισμού αυτής της περίφημης κατάστασης ζήτησε εξιτήρια!!! μέχρι τις 11 το πρωί (ακόμα περιμένουμε ουσιαστική βοήθεια από άλλους γιατρούς και ενίσχυση). Και μέσα σε όλα αυτά και τηλέφωνα από γραφεία βουλευτών για παράπονα συγγενών ότι δεν είδαμε τους ασθενείς τους: Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα κύριοι βουλευτές!

Μαζί με τη θλίψη μου (και την ντροπή που αισθάνομαι) παρακαλώ όπως δεχθείτε την άμεση παραίτησή μου από την θέση του διευθυντή του παθολογικού τομέα (ούτως ή άλλως διακοσμητικό ρόλο και μόνο διαδραματίζω). Διατηρώ την θέση του διευθυντή στην Α’ Παθολογική μόνο και μόνο για να μπορέσει να διατηρηθεί η λειτουργία της σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Ο Διευθυντής της Κλινικής
Ι. Ιωαννίδης, παθολόγος με εξειδίκευση στον ΣΔ".

Διοίκηση

Η διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαιώνει την παραίτηση,αναφέροντας πως απομακρύνθηκαν από τον χώρο οι ασθενείς με CoViD-19. Σε ανακοίνωσή της αναφέρονται τα εξής:

"Ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης είναι προσωρινός Επιστημονικός & Διοικητικός Δ/ντης της Α΄ Παθολογικής  Κλινικής (απόφαση Διοικητή με αρ. πρωτ. 807/06-08-2015),  ταυτοχρόνως δε  και Δ/ντης του Παθολογικού Τομέα (απόφαση Διοικητή  με αρ. πρωτ. 242/ 02-04-2018).

Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό μας να τονίσουμε ότι η Α΄ Παθολογική Κλινική διαθέτει δύο (2) Ιατρούς Παθολόγους με βαθμό Διευθυντή, έναν (1) Παθολόγο με βαθμό Επιμελητή Α΄, δύο (2) Ιατρούς Επικουρικούς Παθολόγους και οχτώ (8) ειδικευόμενους Ιατρούς Παθολόγους.

Από 04-03-2021 με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου, στηριζόμενοι στην εισήγηση του Δ/ντου της Ιατρικής Υπηρεσίας, της Προέδρου της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και του Δ/ντού της Καρδιολογικής Κλινικής, τοποθετήθηκαν ως πρόσθετη βοήθεια στις εφημερίες των Παθολογικών Κλινικών (Α & Β), συνολικά (14) ιατροί, τόσο εκ της Καρδιολογικής Κλινικής όσο και από Γενικούς Ιατρούς.

Η εφημερία της Τετάρτης (04-03-2021) από 8.00-14.00, σημειώνεται ότι ήταν αρκετά εργώδης εφημερία, δεδομένου ότι ήμασταν το μοναδικό νοσοκομείο που υποδέχετο Παθολογικά και  COVID-19 περιστατικά. Ωστόσο, η εν λόγω εφημερία έκλεισε επιτυχώς και ουδόλως διεταράχθη η συνολική ισορροπία του νοσοκομείου.

Ως εκ τούτου κάθε τι που αναφέρεται σχετικά από τον κ. Ιωαννίδη, είναι αβάσιμο και υπερβολικό.

Όσον αφορά τη νοσηλεία θετικών περιστατικών COVID-19, σε χώρο αρνητικών περιστατικών, μάλλον έχει διαλάθει της προσοχής του κ. Ιωαννίδη, γιατί η Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων έκανε παρουσία μαρτύρων σύσταση της μεταφοράς όλων των μη θετικών ασθενών στον δημιουργηθέντα χώρο της Β’ Παθολογικής Κλινικής, πράγμα που έγινε άμεσα.

Εάν κατά τον κ. Ιωαννίδη συνέβη κάτι άλλο, τούτο είναι δικής του ευθύνης και μόνο.

Η διερεύνηση του ελέγχου για ενδεχόμενα εξιτήρια είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται έγκαιρα οι νεοεισερχόμενοι ασθενείς. Σημειώνεται ότι διακομίζουμε και εκτελούμε εξιτήρια, εφόσον ιατρικοί και μόνο λόγοι το επιτρέπουν.

Το ενδεχόμενο ενδιαφέρον για ασθενείς που νοσηλεύονται, γίνεται από όλο το κοινωνικό φάσμα και αυτό είναι αναμενόμενο. Ουδείς άλλος όμως δεν έχει εκφράσει τόσο ζωηρή αγωνία που να φθάνει να αιτηθεί της απαλλαγής των καθηκόντων του.

Η Δ/νση του Παθολογικού Τομέα ανετέθη προσωρινά στον Αναπληρωτή της θέσης κ. Σωτήρη Πατσιλινάκο, Συντονιστή Δ/ντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, έως ότου προκηρυχθεί και πληρωθεί η θέση αυτή.

Επιτρέψτε μας να σημειώσουμε, ότι το φρόνημα των Ιατρών μας και όλα του προσωπικού του Νοσοκομείου είναι υψηλό, και λυπούμεθα για την απρόσφορη στάση και τελικά απόφαση του κ. Ιωαννίδη".

Με αυτό το υψηλό φρόνημα, συνεχίζουμε τη μάχη, σε αυτή την κρίσιμη καμπή της, πάντα με αποκλειστικό γνώμονα να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας.

Κοντοζαμάνης

Σχολιάζοντας το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε "υπερβολική" την αντίδραση του γιατρού.

Παραδέχτηκε πως η εφημερία ήταν εργώδης, τονίζοντας, ωστόσο, πως δεν υπήρξε νοσηλεία στον ίδιο χώρο ασθενών με και χωρίς CoViD-19.

Πηγές:
"Αυγή", Υπουργείο Υγείας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου