"Αρκετά μέλη της (αμιγώς ιατρικής) 32μελούς επιτροπής αλληλοαναιρούνται στις τηλεοράσεις, αναφερόμενα και σε θέματα εκτός της ειδικότητάς τους. Ορισμένες εσωτερικές αντιπαλότητες των λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και συνδικαλιστών ιατρών επηρεάζουν ανάλογα τις αντιλήψεις του κοινού".

Πρόκειται για απόσπασμα άρθρου του Γιώργου Στάθη, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), το οποίο δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο Iatronet και αποτυπώνει μία επίκαιρη, όσο και συνηθισμένη, εικόνα:

Οι - προσκείμενοι στο κυβερνητικό κόμμα - πρόεδροι δύο μεγάλων ιατρικών Συλλόγων, εξέφρασαν τις τελευταίες μέρες την εκτίμηση πως πρέπει να αρθούν - ολικώς ή μερικώς - τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η άποψη είναι ενδιαφέρουσα για δύο λόγους:

  • Ο πρώτος, επειδή έρχεται σε μία περίοδο μείωσης της αντοχής των πολιτών, έπειτα από τα διαδοχικά lockdown.
  • Ο δεύτερος, διότι κατατίθεται σε μία περίοδο, κατά την οποία η επιδημία είναι σε κορύφωση.

Οι δύο αυτοί λόγοι δεν συναρτώνται, παρά μόνον ως προς το κοινό θέμα που αφορούν. Ο πρώτος είναι απολύτως σεβαστός, αλλά δεν μπορεί παρά να παραμφθεί, λόγω της ύπαρξης του δεύτερου. Ιδού πώς ξεκίνησε το...κακό:

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (φωτό μέσο) εμφανίστηκε προχθές αισιόδοξος για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Μαρτίου, εκτιμώντας ότι μπορεί φέτος να εορταστεί κανονικά το Πάσχα.

Παρόμοια θέση εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη (φωτογραφία αριστερά), η οποία τάχθηκε σήμερα υπέρ του ανοίγματος σχολείων και καταστημάτων από τις 16 Μαρτίου.

Υπέρ ενός "έξυπνου" ανοίγματος της αγοράς έχει ταχθεί και ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος απέδωσε σήμερα την έξαρση των κρουσμάτων στο ότι τα πάντα είναι κλειστά.

Αντίθετοι

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εξέφρασε την Κυριακή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος (φωτογραφία δεξιά).

"Με 2.000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα Υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρύτανης υπογράμμισε πως, με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, με τον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα Υγείας, δεν πρέπει να συζητάται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε τη Δευτέρα στο Iatronet πως, με την έκρηξη του αριθμού κρουσμάτων και κυρίως την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας, θεωρεί απίθανο να ανοίξει κάποια δραστηριότητα στις 16 Μαρτίου, ενώ είναι επιφυλακτικός και για τις 22.

Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίστηκε σήμερα πιο επιφυλακτικός. Έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τις 22 Μαρτίου" Όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών", εξήγησε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα