Οι φωνές από αρμόδιους φορείς και Οργανσισμούς για πρόωρη χρήση του ρωσικού εμβολίου πληθαίνουν στην Ευρώπη, την στιγμή μάλιστα που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες προτρέχουν εξετάζοντας μεμονωμένα στην αδειοδότηση εκτάκτου ανάγκης του Sputnik V . Ειδική εμπειρογνώμονας προειδοποιεί για παράτολμο βήμα.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποιεί τα κράτη – μέλη για το ρωσικό εμβόλιο και την αδειοδότησή του, λόγω του ότι ακόμη δεν έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό. Είναι άγνωστο λοιπόν καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία από τους εμβολιασθέντες, είπε συγκεκριμένα η πρόεδρος του Management Boards της ΕΜΑ, Christa Wirthumer-Hoche. Για τον λόγο αυτό δεν συνιστάται η έκτακτη αδειοδότησή του.

Συνήθως ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων συστήνει αν για ένα εμβόλιο πρέπει να επιτραπεί η κυκλοφορία του στην ΕΕ. Ωστόσο μπορούν κάποιες χώρες μεμονωμένα να το αδειοδοτήσουν, κάτι που αποφάσισε για παράδειγμα η Ουγγαρία, όπου και χρησιμοποιείται ήδη το Sputnik V, όπως και στην Τσεχία που εξετάζεται ηεθνική αδειοδότηση.

Στην Σλοβακία, πάντως, το ρώσικο εμβόλιο έχει προκαλέσει πολιτική κρίση, αφού ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Igor Matovič, παρήγγειλε δόσεις του εμβολίου μετά από μυστικές διαβουλεύσεις με την Ρωσία χωρίς την εκπεφρασμένη θέληση του κυβερνητικού του εταίρου, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Deutsche Welle. Οι πρώτες 200.000 δόσεις βρίσκονται ήδη στην Σλοβακία.

Θα μπορούσαν επίσης να φτάσουν ακόμη περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη. Εκπρόσωποι της ΕΕ ανακοίνωσαν πάντως ότι μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με παρασκευαστές εμβολίου όταν τουλάχιστον 4 κράτη – μέλη το αιτηθούν, ανέφερε το πρακτορείο  Reuters. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας