Πολύ λοιμογόνος παραλλαγή της COVID-19 που έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη μετά τον εντοπισμό της στη Βρετανία στο τέλος του 2020, είναι μεταξύ 30% και 100% πιο θανατηφόρος σε σχέση με προηγούμενες ποικιλομορφίες, έδειξαν αποτελέσματα έρευνας που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Νέα έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό θνητότητας της νέας παραλλαγής είναι σημαντικά υψηλότερο.

Η B.1.1.7 εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Βρετανία και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 100 χώρες.

Έχει 23 μεταλλάξεις στο γενετικό κώδικα και ορισμένες από αυτές την κάνουν να μεταδίδεται πιο εύκολα. Επιστήμονες δηλώνουν ότι είναι περίπου 40%-70% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με προηγούμενες εκδοχές του ιού.

Στη βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο  BMJ, αναφέρεται ότι η λοίμωξη με τη νέα ποικιλομορφία οδήγησε σε 227 θανάτους σε δείγμα 54.906 ασθενών με COVID-19 σε σύγκριση με 141 σε ίδιο αριθμό ασθενών παρόμοιας ηλικίας, φύλου, ημερομηνίας λοίμωξης, δημογραφικών και άλλων παραγόντων, που μολύνθηκαν από  άλλες ποικιλομορφίες.

Το ποσοστό κινδύνου για τη θνητότητα της B.1.1.7 ήταν 1.64, σε σύγκριση με προηγούμενες εκδοχές του ιου.

Σε συνδυασμό με την ικανότητα να εξαπλώνεται γρήγορα, η B.1.1.7 αποτελεί απειλή που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, δήλωσε ειδικός.

Ανεξάρτητοι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενες προκαταρκτικές ενδείξεις που συνδέουν τη λοίμωξη με την B.1.1.7 με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Πηγές:
BMJ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές