Η κατανάλωση ψαριού από τους διαβητικούς δυο φορές την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου νεφρικής βλάβης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που έγινε σε 22.000 ενήλικες. Από αυτούς, 517 έπασχαν από διαβήτη.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Οι άνθρωποι με διαβήτη που κατανάλωναν λιγότερη από μια μερίδα ψάρι την εβδομάδα είχαν περίπου 4 φορές περισσότερες πιθανότητες(18%) να εμφανίσουν πρωτεΐνη στα ούρα σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν τουλάχιστον δυο μερίδες ψάρι την εβδομάδα (4%).
Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι ένα από τα αρχικά σημάδια νεφρικής βλάβης, σημειώνει η ερευνήτρια Dr. Amanda Adler, του Νοσοκομείου Addenbrooke, στο Κέιμπριτζ.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο μοναδικός συνδυασμός θρεπτικών ουσιών του ψαριού μπορεί να ωφελεί τη λειτουργία των νεφρών, ενισχύοντας τον έλεγχο της γλυκόζης και βελτιώνοντας το προφίλ λιπιδίων του πλάσματος. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ψάρι μπορεί να έχουν και άλλους παράγοντες τρόπου ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πρωτεΐνης στα ούρα, αλλά ο σχεδιασμός της έρευνας έλαβε υπόψη αυτή την πιθανότητα.
Η διατροφή είναι μια σχετικά απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής του ανθρώπου και τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά, σημειώνει ο Dr. Kerry Willis, του Εθνικού Ιδρύματος Νεφρού, των ΗΠΑ. Εκτός από την κατανάλωση ψαριού, άλλα μέτρα που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου πρωτεινουρίας περιλαμβάνουν το στενό έλεγχο γλυκόζης, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη διακοπή του καπνίσματος και τη διατροφή του διαβητικού όπως συνταγογραφείται από τον γιατρό.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Kidney Diseases.’
Πηγές:
'American Journal of Kidney Diseases'
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κατάθλιψη των εορτών - Πώς την αντιμετωπίζω
Αυξημένος κίνδυνος κατάποσης ξένων σωμάτων από παιδιά την περίοδο των Χριστουγέννων
GLP-1 αγωνιστές: Πιθανή προστασία των οστών σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 [Μελέτη]