Το μπρόκολο και άλλα φυλλώδη λαχανικά έχουν προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου, που φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικές ιδιαίτερα στους καπνιστές.
Στην πρώτη εκτενή έρευνα αυτού του είδους, ερευνητές του Roswell Park Cancer Institute,στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν περιστατικά καρκίνου και ομάδες ελέγχου καπνιστών. Η έρευνα περιελάμβανε όλα τα συνήθη φυλλώδη λαχανικά λαμβάνοντας υπόψη την ωμή ή μαγειρεμένη εκδοχή τους.
Στους καπνιστές, το προστατευτικό αποτέλεσμα της πρόσληψης λαχανικών κυμαινόταν από μείωση του κινδύνου κατά 20% για καρκίνο στον πνεύμονα έως 55%.
Το μπρόκολο δεν είναι θεραπευτικό φάρμακο, αλλά για τους καπνιστές που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να διακόψουν ούτε να κάνουν κάτι για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, αποτελεί κάτι θετικό, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Li Tang.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σημαντικότερη μείωση του κινδύνου φάνηκε σε ασθενείς με φολιδωτό και μικρών κυττάρων καρκίνωμα, δυο μορφές καρκίνου που σχετίζονται στενά με το κάπνισμα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Όταν οι ιδεοληψίες συναντούν τον καταναγκασμό
Ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνίες μείωσης τιμών με 9 φαρμακευτικές
Το ΕΚΑΒ τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τα 40 χρόνια προσφοράς του