Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν γονίδιο υπεύθυνο για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε λίπος, προσφέροντας νέα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζει ο οργανισμός τους υδατάνθρακες και τη συμβολή τους στην παχυσαρκία.

Το γονίδιο, που ονομάζεται DNA-PK, φαίνεται να ρυθμίζει τη διαδικασία με την οποία το συκώτι μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε λίπος, σημειώνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρκλει, στο περιοδικό 'Cell.'

O Roger Wong, που έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι ελπίζει πως η έρευνα θα βοηθήσει κάποτε τους ανθρώπους να τρώνε ψωμί, μακαρόνια και ρύζι και να μην ανησυχούν για το ενδεχόμενο να παχύνουν. Όταν τάισαν τα πειραματόζωα με απενεργοποιημένη εκδοχή του γονιδίου, τα ποντίκια παρέμειναν αδύνατα ακόμα και όταν ταΐστηκαν με μεγάλη ποσότητα ζυμαρικών.

Τα ποντίκια με το απενεργοποιημένο DNA-PK ήταν πιο αδύνατα και είχαν λιγότερο σωματικό λίπος κατά 40% σε σχέση με ομάδα ελέγχου φυσιολογικών ποντικών, λόγω της απουσίας μετατροπής των υδατανθράκων σε λίπος.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα ποντίκια που δεν είχαν το γονίδιο δεν πάχυναν όταν κατανάλωσαν τροφή με υψηλά επίπεδα υδατανθράκων, ενώ είχαν χαμηλότερο επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Καθώς και οι άνθρωποι έχουν το ίδιο γονίδιο, η ομάδα πιστεύει ότι ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσει στόχο για ανάπτυξη φαρμάκων που θα εμποδίζουν την παχυσαρκία.

Πηγές:
'Cell.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το “Hangover” των εορτών
Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας αν οι γιορτές σας φαίνονται ''δύσκολες''
Χρήση κάνναβης από εφήβους βλάπτει τις σχολικές επιδόσεις και τη συναισθηματική υγεία