Ημερίδα με θέμα ‘Στεφανιαία Νόσος & Μεσογειακή Διατροφή’ διεξήχθη πρόσφατα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Η ημερίδα διεξήχθη από την Creta Farm, που στηρίζει την προσπάθεια της ιατρικής κοινότητας στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το Παράρτημα Νεολαίας της ‘Παναθηναϊκής’ Οργάνωσης Γυναικών.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, κ. Βλάσης Πυργάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Αντώνης Ζαμπέλας, και ο Διευθυντής Β' Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών κ.

Δημήτρης Ρίχτερ, οι οποίοι παρουσίασαν σημαντικά πορίσματα ερευνών σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς και τη σημασία υιοθέτησης μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Καθηγητής Καρδιολογίας κύριος Παύλος Τούτουζας, Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών εστίασαν στο σημαντικό αριθμό κρουσμάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις στη χώρα μας, καθώς και στις αιτίες που ευνοούν την εμφάνισή τους. Συγκεκριμένα ο κύριος Πυργάκης, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα πρόσφατης σχετικής έρευνας, επεσήμανε ότι τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη σημειώνει μείωση του αριθμού κρουσμάτων, η Ελλάδα παρουσιάζει μια ανησυχητικά σταθερή πορεία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης θνητότητας από καρδιακά νοσήματα.

Όπως επεσήμανε ο κύριος Πυργάκης, δεδομένου ότι η πρόληψη αποτελεί τον κύριο προστατευτικό άξονα έναντι αυτών των παθήσεων, στην Ελλάδα διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση στον τομέα αυτό εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κύριος Ρίχτερ ανέφερε στην εισήγησή του την αύξηση κρουσμάτων καρδιαγγειακής νόσου ως επακόλουθο ελλιπούς σωματικής δραστηριότητας, καπνίσματος και υπερβολικής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η στροφή στο διατροφικό μεσογειακό μοντέλο που έχει ως βάση του το ελαιόλαδο, αποτελεί ασπίδα, καθώς θωρακίζει τον οργανισμό μας με ακόρεστα λιπαρά, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιακών παθήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα αλλαντικά που αντικαθιστούν μερικώς τα ζωικά λίπη με ελαιόλαδο, τα οποία βελτιώνουν τη σχέση πολυακόρεστων με κορεσμένα λίπη και συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Μύθους και αλήθειες γύρω από τις σωστές διατροφικές επιλογές ανέλυσε κατά την ομιλία του ο κύριος Ζαμπέλας θέλοντας να καταρρίψει λανθασμένα στερεότυπα ετών. Στοχεύοντας στην εξάλειψη του φαινομένου αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας και της αλόγιστης κατανάλωσης άλλων, υπογράμμισε ότι κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί η γνώση και πάνω από όλα το μέτρο προς αποφυγή υπερβολών.

Ο Καθηγητής, τέλος, σύστησε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε το κορεσμένο (ζωικό) λίπος, υιοθετώντας ως κύριο λιπίδιο της διατροφής μας το ελαιόλαδο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής - Το σήμερα και το αύριο των μεταμοσχεύσεων
Το “Hangover” των εορτών
Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας αν οι γιορτές σας φαίνονται ''δύσκολες''