Η πανδημία της νέας γρίπης βρίσκεται ακόμα στο αρχικό της στάδιο, αν και έχουν αναφερθεί 100.000 περιστατικά μόνο στη Βρετανία την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ, δεδομένου του παγκόσμιου πληθυσμού, ο νέος ιός πιθανόν θα εξαπλώνεται για αρκετό διάστημα. Ο Π.Ο.Υ υπολογίζει ότι τα επόμενα δυο χρόνια 2 δισ. άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να μολυνθούν με τον ιό της νέας γρίπης.

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα περιστατικά ξεπέρασαν τα 100.000 την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι στις ΗΠΑ ο αριθμός των περιστατικών έχει ξεπεράσει το 1.000.000.

Ο Fukuda, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου πριν χορηγηθεί στο κοινό.

Αξιωματούχοι υγείας και φαρμακοβιομηχανίες εξετάζουν τρόπους να επιταχύνου την παραγωγή του εμβολίου πριν μπει το βόρειο ημισφαίριο στην περίοδο της γρίπης, το φθινόπωρο. Τα πρώτα εμβόλια αναμένονται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Fukuda.

Άλλα εμβόλια θα εμφανιστούν στην αγορά τον Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, όταν θα είναι σε πλήρη εξέλιξη η περίοδος της γρίπης και που προβλέπεται σημαντική αύξηση των περιστατικών της νέας γρίπης.

Τους προηγούμενους 4 μήνες πέθαναν από τη νέα γρίπη 800 άνθρωποι, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν του θανάτου από τη γρίπη των πτηνών (ιός Η5Ν1) σε 6 χρόνια.

Ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των επιστημόνων και των αξιωματούχων υγείας είναι αν οι έγκυες θα πρέπει να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

Έκθεση ειδικών του Π.Ο.Υ αναφέρει ότι οι έγκυες φαίνεται να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από τον ιό, δυνητικά οδηγώντας σε αποβολή και/ ή θάνατο, ειδικά κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Αρκετές γυναίκες και τα παιδιά τους έχουν πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες, αν και η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να έχει παίξει ρόλο σε ορισμένους θανάτους, αναφέρει η έκθεση.

Ο Fukuda δήλωσε ότι οι έγκυες προέκυψαν σαν μια από τις ομάδες για τις οποίες ανησυχούν πως βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους άλλους να νοσήσουν πιθανόν σοβαρά από τη νέα γρίπη.

Ωστόσο, μέχρι τώρα ο Π.Ο.Υ έχει αποφύγει να συστήσει ότι οι έγκυες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Παράλληλα, ο Π.Ο.Υ δεν σχολίασε τη συμβουλή Βρετανών και Ελβετών αξιωματούχων υγείας να σκεφτούν οι γυναίκες το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη, αν μπορούν.

Ο Fukuda, ανέφερε παράλληλα την πιθανότητα να μεταλλαχτεί ο ιός και να καταστεί ανθεκτικός στα αντιικά σκευάσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης