Τα παιδιά που καταναλώνουν άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα και τυριά, μπορεί ενδεχομένως να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Bristol και του Queensland παρακολούθησαν 4.374 παιδιά που έλαβαν μέρος σε έρευνα το 1930, 65 χρόνια αργότερα, ως ενήλικες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών και ασβεστίου ως παιδιά είχαν προστασία έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων προβλημάτων υγείας, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Heart’.
Παρόλο που τα γαλακτοκομικά περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη, η υψηλή κατανάλωση δεν αύξησε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η έρευνα εστίασε στην οικογενειακή διατροφή και ανακάλυψε ότι μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου και γαλακτοκομικών, κυρίως από γάλα, μείωνε τη θνησιμότητα κατά 25%.
Υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου, τουλάχιστον 400 mg, μείωνε την πιθανότητα θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 60%.
Τρεις μερίδες γαλακτοκομικών-για παράδειγμα 200 ml γάλα, ένα γιαούρτι και ένα κομμάτι τυρί, παρέχουν όλο το ασβέστιο που χρειάζονται κάθε μέρα οι περισσότεροι άνθρωποι.
Άλλοι παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου είναι καλή για την αρτηριακή πίεση, αν και οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τα παιδιά με την υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών να προέρχονται από περισσότερο εύπορες οικογένειες και να είχαν ακολουθήσει συνολικά καλύτερη διατροφή.
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού μέσω της ορμόνης IGF-1, σημειώνουν οι ερευνητές.
Στους ενήλικες, υψηλά επίπεδα IGF-1 συνδέονται με μειωμένα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτων από καρδιακή νόσο.
Η Joanne Murphy, της Ένωσης για τα Εγκεφαλικά, στη Βρετανία, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την πραγματική αξιολόγηση του οφέλους του γάλακτος στη μείωση της πιθανότητας θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέχρι τότε, συμβουλεύει τους γονείς να προτιμούν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και αλάτι, για τη γενικότερη υγεία των παιδιών τους.
Πηγές:
‘Heart’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου Κέντρου Υγείας Αμυνταίου Φλώρινας
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθά ασθενείς σε ΜΕΘ να λαμβάνουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται
Συνταγή: Ταμπουλέ με κινόα