Οι έγκυες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στο μελλοντικό εμβολιασμό έναντι της νέας γρίπης και αν μολυνθούν από τον ιό H1N1 θα πρέπει να τους χορηγηθούν αντιικά το γρηγορότερο δυνατόν, αναφέρει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού 'Lancet'.

Ειδικοί του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων, των ΗΠΑ, προχώρησαν σε αυτές τις συστάσεις έχοντας ανακαλύψει ότι οι έγκυες βρίσκονται ενδεχομένως σε αυξημένο κίνδυνο από τη νέα γρίπη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου υπήρξαν 34 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα νέας γρίπης σε εγκύους στις ΗΠΑ. Από αυτά, 11 χρειάστηκαν νοσηλεία-αριθμός τετραπλάσιος του ποσοστού νοσηλείας στο γενικό πληθυσμό. Μια από τις γυναίκες που νόσησαν τη συγκεκριμένη περίοδο πέθανε, ενώ την περίοδο από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου πέθαναν άλλες 5.

Και οι 6 είχαν αν αναζητήσει ιατρική βοήθεια, μια έως 7 μέρες από την έναρξη της ασθένειας. Εμφάνισαν πνευμονία και οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη.

Τους δόθηκαν αντιικά αλλά καμία δεν έλαβε τα σκευάσματα πριν την έκτη μέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα αντιικά που διαθέτουμε είναι αποτελεσματικά για τη νέα γρίπη, ιδιαίτερα αν ληφθούν τις πρώτες 48 ώρες.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Denise Jamieson, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για έγκαιρη χρήση αντιικών όταν η έγκυος εμφανίσει συμπτώματα γρίπης και να καταστήσει τις μέλλουσες μητέρες προτεραιότητα σε μελλοντικό εμβολιασμό για τη νέα γρίπη.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως οι γιατροί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι έγκυες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τη νέα γρίπη και θα πρέπει έγκαιρα να αρχίσουν αγωγή με σκευάσματα κατά της γρίπης.

Όπως δήλωσε η Jamieson, γνωρίζουμε ότι στην εποχική γρίπη και σε καταστάσεις πανδημίας γρίπης οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θνησιμότητας.

Ο αυξημένος κίνδυνος πιθανόν οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δήλωσε η ερευνήτρια. Παράλληλα, η ικανότητα των πνευμόνων μειώνεται καθώς η μήτρα σπρώχνει υψηλότερα το διάφραγμα και υπάρχει λιγότερος χώρος για τους πνεύμονες.

Όλες οι αλλαγές στον οργανισμό της εγκύου την καθιστούν περισσότερο ευάλωτη και πιο σοβαρά επηρεασμένη από ορισμένους ιούς όπως και της γρίπης.

Τα νεογνά των 5 από τις 6 εγκύους που πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Κανένα δεν εμφάνιζε συμπτώματα γρίπης και όλα εκτός από ένα, που γεννήθηκε 13 εβδομάδες νωρίτερα, είναι καλά στην υγεία τους.

Μέχρι τις 24 Ιουλίου είχαν επιβεβαιωθεί 302 θάνατοι από τη νέα γρίπη στις ΗΠΑ-υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως.

Πηγές:
'Lancet'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα