Της Σοφίας Νέτα

Για κανονική λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών από 1η Σεπτεμβρίου μίλησαν ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, εκτός και αν υπάρξουν διαφορετικές οδηγίες λόγω της νέας γρίπης.

Το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας ενημερώθηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας για τον προγραμματισμό της πολιτείας για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου πανδημίας γρίπης.

Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε τη βοήθεια όλων των Δήμων της χώρας, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, προκειμένου οι υγειονομικές υπηρεσίες τους να ενταχθούν στον Εθνικό Σχεδιασμό Δράσης.

Το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, έτσι και τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σταθεί στο πλευρό της πολιτείας, αρωγός στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός ‘έγινε μια συνεννόηση, για όλους τους τομείς, όπου διασταυρώνονται οι αρμοδιότητες της πολιτείας με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Οι Νομαρχίες της χώρας έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Από εκεί και πέρα οι κατευθύνσεις δίνονται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσεως’.

Σχετικά με τις ΜΕΘ, σημείωσε πως ‘οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήδη είναι ανοιχτές. Όπως ξέρετε τις έχουμε ήδη αυξήσει τα τελευταία τρία χρόνια σε πολύ σημαντικό ποσοστό. Και έπεται συνέχεια. Θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα φορτωθεί το νοσοκομειακό Δίκτυο της χώρας, με δεδομένες τις οδηγίες που έχουμε δώσει.

Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι γιατροί. Δημιουργήθηκε το δίκτυο των γιατρών και των υγειονομικών παραγόντων, που θα πλαισιώσουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια, ώστε να αποκεντρώσουμε δράσεις της πολιτείας και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους του πολίτες κυρίως στην φάση του εμβολιασμού’.

‘Ο ρόλος των δημάρχων είναι πολύ σημαντικός’ ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος ‘διότι μην ξεχνάτε ότι είναι στο σημείο που συναντιέται ο πολίτης με την οργανωμένη πολιτεία, στον τομέα της ενημέρωσης, της ενεργοποίησης των μηχανισμών της αυτοδιοίκησης, κυρίως όμως των μεγαλύτερων δήμων που διαθέτουν δημοτικά ιατρεία, όπως ένα πολύ αξιόπιστο δίκτυο λειτουργεί στον Δήμο της Αθήνας.

Αλλά και μέσω των άλλων συντεταγμένων υπηρεσιών, κοινωνικών, ιατρικών, των βρεφονηπιακών σταθμών. Στο σημείο δε που δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή είναι στην ενημέρωση των κατοίκων, των πολιτών, των ξένων, που ζουν στο χώρο της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ενεργοποιούμε τα δημοτικά ραδιόφωνα για την ενημέρωση. Ήδη ο Δήμος της Αθήνας έχει εκδώσει με δική του πρωτοβουλία -και θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Δήμαρχο γι΄ αυτό- ένα δελτίο ενημερωτικό σε έξι γλώσσες που ήδη έχει κυκλοφορήσει στους ξένους που ζουν στην Αθήνα.

Και το ίδιο πρότυπο υιοθετούν και άλλοι δήμοι της χώρας.

Οι χώροι μαζικής εργασίας και μαζικής συνάθροισης είναι στις προτεραιότητες για τους εμβολιασμούς, ενώ στις ομάδες που θα δοθεί προτεραιότητα για τον εμβολιασμό, θα είναι όπως είναι και αυτονόητο, οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας.

Από εκεί και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο επιστημονικής και επιχειρησιακής παρακολούθησης της νέας γρίπης είναι αυτό που θα εισηγηθεί και θα συμβουλεύσει την πολιτεία’.

Όσον αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως θα ακολουθήσουμε τις γενικές οδηγίες τις οποίες θα διαβάσουμε. ‘Ευτυχής συγκυρία’ όπως ξέρετε οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κλείνουν τον μήνα Αύγουστο, έτσι σε ορισμένα μέτρα προληπτικής ιατρικής περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Δήμου της Αθήνας, το οποίο δεν είναι απόρρητο, θα σας πληροφορήσω γι΄ αυτά και θα είναι έτοιμο από αυτής της πλευράς που είναι σύμφωνα με τις οδηγίες που ήδη έχει βγάλει το ΚΕEΛΠΝΟ π.χ.

ώστε την 1η Σεπτεμβρίου που τα παιδάκια θα επανέλθουν για τις γενικές αυτές προφυλάξεις οι παιδικοί σταθμοί θα είναι έτοιμοι. Όπως σας λέω ότι εμείς ήδη λειτουργούμε με επιχειρησιακό σχέδιο την παιδική μας κατασκήνωση, γιατί είναι μια μαζική συνάθροιση περίπου 1.500 παιδιών.

Και το κάνουμε αυτό από τώρα ιδιαίτερα για τα παιδιά που δεχόμαστε από το εξωτερικό και από χώρες που υγειονομικά τέλος πάντων δεν είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας