Της Σοφίας Νέτα

Τα 1.002 έχουν φτάσει πλέον τα εργαστηριακώς επιβεβαιώμενα κρούσματα της νέας γρίπης σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης που εξέδωσε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στην Έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία από τη δήλωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέας γρίπης Α (Η1Ν1)ν, από το κλινικό σκέλος επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης μέσω του συστήματος γιατρών-παρατηρητών νοσηρότητας και από το εργαστηριακό σκέλος επιδημιολογικής επιτήρησης της εποχικής γρίπης.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι:

  • Κατά την εβδομάδα από την προηγούμενη ‘Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης’ (της 29/07/2009), επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 272 επιπλέον κρούσματα νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν στην Ελλάδα.
  • Κατά την εβδομάδα 30/2009 (20-26 Ιουλίου 2009) η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας (29/2009) και σε οριακά αυξημένα επίπεδα συγκριτικά με αυτά που κατεγράφησαν κατά την περσινή περίοδο (2008) για την αντίστοιχη εποχή δραστηριότητας της νόσου. Η δραστηριότητα εξακολουθεί να παραμένει σε εκτός περιόδου γρίπης επίπεδα.
  • Κατά την εβδομάδα 30/2009 (20-26 Ιουλίου 2009) δεν κατεγράφη κανένα περιστατικό εποχιακής γρίπης (τύπου Α ή τύπου Β) από το δίκτυο γιατρών-παρατηρητών νοσηρότητας.

Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη Α(Η1Ν1)ν στη χώρα μας, αλλά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Πολύ περισσότερο που οι εκδηλώσεις της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, η εξάπλωση του ιού γίνεται με ταχύ ρυθμό και η σύσταση που ισχύει στην παρούσα φάση της ‘προστασίας των ασθενών’ είναι να λαμβάνεται φαρυγγικό δείγμα από επιλεγμένα περιστατικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας