Δεν θα πρέπει να δίνονται εύκολα στα παδιά, ως αγωγή ρουτίνας, φάρμακα για τη γρίπη όπως το Tamiflu, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι εμποδίζουν τις επιπλοκές και οι δυνητικά επιβλαβείς παρενέργειες μπορεί να υπερκεράσουν ενδεχόμενα οφέλη, ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές.

Όπως δήλωσαν, αν και η θνησιμότητα στην τρέχουσα πανδημία παραμένει χαμηλή, μια περισσότερο συντηρητική στρατηγική θα εθεωρείτο σοφή, δεδομένων των περιορισμένων στοιχείων, των παρενεργειών όπως ο εμετός και του ενδεχομένου να αναπτυχθούν ανθεκτικά στελέχη του ιού της γρίπης.

Όπως γράφουν οι Matthew Thompson από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνεργάτες του, στο περιοδικό ‘British Medical Journal’, ενώ τα αντιικά μείωσαν τη διάρκεια της γρίπης στα παιδιά κατά μια περίπου ημέρα δεν μείωσαν τις εξάρσεις άσθματος ή την πιθανότητα να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Το Tamiflu συνδέθηκε και με αυξημένο κίνδυνο εμετού, ο οποίος μπορεί ενδεχομένως να είναι σοβαρός στα παιδιά.

Η ανάλυση βασίστηκε σε ανασκόπηση 7 προηγούμενων κλινικών δοκιμών που εξέτασαν τη χρήση Tamiflu και Relenza στην εποχική γρίπη, σε παιδιά ηλικίας 1 έως 12 ετών.

Ο Thompson δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει ότι τα αποτελέσματα δεν θα έχουν εφαρμογή και στο τωρινό ξέσπασμα της νέας-σχετικά ήπιας- γρίπης.

Πηγές:
‘British Medical Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA