Της Σοφίας Νέτα


Το κανονικό άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο εισηγήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας η Εθνική Επιτροπή για τη Νέα Γρίπη, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει με τα σημερινά δεδομένα λόγος καθυστέρησης της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Σύντομα αναμένεται να συνταθούν και ειδικές οδηγίες όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων τις οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν οι διευθυντές των εκπαιδευτηρίων. Μεταξύ άλλων θα ορισθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων σε μία τάξη, με τον οποίο θα κρίνεται ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μάθημα.

Οι ακριβείς οδηγίες θα συζητηθούν την επόμενη Πέμπτη από την ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής, ενώ αναμένεται και η οριστική απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για τα σχολεία.

Στα 1.424 ανήλθαν τα περιστατικά στην Ελλάδα

Επίσης σήμερα ανακοινώθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ τα νέα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανέρχονται στα 422, ενώ συνολικά τα περιστατικά είναι πλέον 1.424, από τα οποία τα 442 αφορούν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα στην Ελλάδα, ενώ για τα 636 δεν έχει εξακριβωθεί ο τρόπος μόλυνσης από τον ιό Η1Ν1.

Τα περισσότερα κρούσματα (684) εντοπίζονται στην Αττική, 203 έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, 146 στα νησιά του Ιονίου και 115 στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε ποσοστό έως και 95% οι ασθενείς έχουν αναρρώσει, ενώ ομαλά εξελίσσεται η υγεία και των τεσσάρων ασθενών που είχαν παρουσιάσει επιπλοκές της νέας γρίπης.

Ειδικότερα, στη σημερινή Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης αναφέρεται ότι:
‘Στην Έκθεση αυτή περιλαμβάνονται στοιχεία α/ από τη δήλωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν, β/ από το κλινικό σκέλος επιδηµιολογικής επιτήρησης της γρίπης μέσω του συστήματος γιατρών-παρατηρητών νοσηρότητας και γ/ από το εργαστηριακό σκέλος επιδηµιολογικής επιτήρησης της εποχιακής γρίπης.

Κατά την εβδομάδα από την προηγούμενη ‘Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης’ (της 5/08/2009), επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 422 επιπλέον κρούσματα* νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν στην Ελλάδα.

Κατά την εβδομάδα 31/2009 (27 Ιουλίου - 2 Αυγούστου 2009) η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας (30/2009) και σε οριακά αυξημένα επίπεδα συγκριτικά με αυτά που κατεγράφησαν κατά την περσινή περίοδο (2008) για την αντίστοιχη εποχή δραστηριότητας της νόσου.

Η δραστηριότητα εξακολουθεί να παραμένει σε εκτός περιόδου γρίπης επίπεδα.

Κατά την εβδομάδα 31/2009 (27 Ιουλίου - 2 Αυγούστου 2009) δεν κατεγράφη κανένα περιστατικό εποχιακής γρίπης (τύπου Α ή τύπου Β) από το δίκτυο γιατρών-παρατηρητών νοσηρότητας.

Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη Α(Η1Ν1)ν στη χώρα μας, αλλά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Πολύ περισσότερο που οι εκδηλώσεις της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, η εξάπλωση του ιού γίνεται με ταχύ ρυθμό και η σύσταση που ισχύει στην παρούσα φάση της ‘προστασίας των ασθενών’ είναι να λαμβάνεται φαρυγγικό δείγμα από επιλεγμένα περιστατικά.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο