Ενήλικες και παιδιά που έχουν νοσήσει σοβαρά από τον ιό της γρίπης H1N1 ή που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο επιπλοκών θα πρέπει να ακολουθούν αγωγή με αντιικά όπως το Tamiflu, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ωστόσο οι κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι με ήπια συμπτώματα γρίπης δεν χρειάζεται να λάβουν τα φάρμακα για να την καταπολεμήσουν.

Ο Π.Ο.Υ επανέλαβε τη συμβουλή που ανακοίνωσε για πρώτη φορά στις 21 Μαΐου σχετικά με τη χρήση αντιικών από ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό H1N1, η οποία αφορά ασθενείς ηλικίας άνω του ενός έτους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Π.Ο.Υ εξακολουθεί να συνιστά τη χρήση αντιικών σαν θεραπεία για ανθρώπους που είναι βαριά άρρωστοι ή βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν άλλες επιπλοκές υγείας.

Η έγκαιρη αντιική αγωγή με οσελταμιβίρη, (Tamiflu) συνιστάται για ομάδες υψηλού κινδύνου στις οποίες περιλαμβάνονται οι έγκυες. Τα αντιικά δεν χρειάζεται να χορηγούνται σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους με ελαφρά συμπτώματα γρίπης, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Την τρέχουσα εβδομάδα Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι στα παιδιά δεν θα πρέπει να χορηγούνται σαν αγωγή ρουτίνας φάρμακα για τη γρίπη όπως το Tamiflu καθώς δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι εμποδίζουν τις επιπλοκές και μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν παρά να βοηθήσουν.

Ζήτησαν αναθεώρηση της ευρείας χρήσης αντιικών σε παιδιά κάτω των 12 ετών υπό το φως ανάλυσης κλινικών δεδομένων από προηγούμενα ξεσπάσματα εποχιακής γρίπης που έδειχναν λιγοστά οφέλη και δυνητικά επιβλαβείς παρενέργειες.

Σε ανακοίνωσή του ο Π.Ο.Υ αναφέρει ότι το πάνελ ειδικών αναθεώρησε πρόσφατα τις οδηγίες για τη χρήση των αντιικών σε ασθενείς με τον ιό H1N1 της νέας γρίπης. Οι ειδικοί είχαν λάβει υπόψη κλινικές ενδείξεις στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στο 'British Medical Journal' για επισκόπηση, που ο Π.Ο.Υ σημειώνει ότι αφορούσαν την εποχική γρίπη και όχι την πανδημία γρίπης H1N1.

Οι συστάσεις δεν αλλάζουν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ, Alphaluck Bhatiasevi.

Η φαρμακοβιομηχανία Roche ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σημαντικά κλινικά στοιχεία που δείχνουν ότι το Tamiflu είναι αποτελεσματικό και καλά ανεκτό στα παιδιά και ότι τα στοιχεία είχαν ληφθεί υπόψη από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς φορείς όσον αφορά την έγκριση του φαρμάκου για τα παιδιά.



Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ