Της Σοφίας Νέτα

Όπως αναφέρεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε ‘ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ είναι η πρώτη φορά που έκθεση σχολιάζει σε ανακοίνωσή του πως ‘η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη σε σύγκριση με τις προγενέστερες εβδομάδες’.

Σύμφωνα με το δελτίο επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα εργαστηριακά ακόμα 207 κρούσματα, με τα 114 από αυτά να είναι άγνωστο πώς και πού μολύνθηκαν. Καθώς η καταγραφή είναι δειγματοληπτική, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται πως είναι πολλαπλάσιος, ενώ η συμπτωματολογία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραμένει ήπια.

Κανονικά η έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου

Την κανονική έναρξη της σχολικής χρονιάς πρότεινε σήμερα στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και επίσημα η Ολομέλεια του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης. Οι λεπτομέρειες για το πότε θα κρίνεται αναγκαίο να διακοπούν τα μαθήματα σε μια τάξη ή σε ολόκληρο το σχολείο αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, η οποία έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Λίστα προτεραιότητας

Σύμφωνα επίσης με την Επιτροπή, σχετικά με την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, προτείνονται ως πρώτες ομάδες που δικαιούνται εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι έγκυες και όσοι φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Οι τρεις αυτές ομάδες υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 300.000 άτομα.

Επόμενοι στη λίστα προτεραιότητας θα είναι όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, όπως ανοσοκατασταλμένοι, διαβητικοί, όσοι έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι.

Η τρίτη ομάδα που αναμένεται να έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό είναι σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής οι υγιείς ενήλικες 18-49 ετών, η τέταρτη οι υγιείς ενήλικες 49-65 ετών και στο τέλος τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Τέλος, όσον αφορά στους εμβολιασμούς σε όσους εργάζονται σε θέσεις του δημόσιου τομέα που έχουν καθημερινή και άμεση επαφή με κοινό, ή βρίσκονται πολλά άτομα μαζί σε κλειστούς χώρους -εργάζονται στις ΔΕΚΟ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το στρατό, αναμένονται οι προτάσεις για τον αριθμό των εμβολίων που θα χρειαστούν σε συνέχεια της συνάντησης -που είχε γίνει προ 15νθήμερου- της Επιτροπής Γρίπης με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]