Η παγκόσμια εξάπλωση της νέας γρίπης θα θέσει σε κίνδυνο περισσότερες ζωές καθώς θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους για γρήγορη ανταπόκριση, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Σύντομα θα υπάρξει περίοδος περαιτέρω εξάπλωσης του ιού και οι περισσότερες χώρες ενδεχομένως θα δουν τα περιστατικά να διπλασιάζονται κάθε τρεις ή τέσσερις μέρες για αρκετούς μήνες μέχρι να φτάσουν στην οροφή της μετάδοσης, δήλωσε ο Shin Young-soo του Π.Ο.Υ.

Σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή φαίνεται πως θα υπάρξει έκρηξη στον αριθμό των περιστατικών, δήλωσε ο Shin Young-soo προσθέτοντας ότι είναι σίγουρο πως θα σημειωθούν περισσότερα περιστατικά και θάνατοι. Η διεθνής προσοχή έχει στραφεί στον τρόπο που εξελίσσεται η πανδημία, σε χώρες όπως η Αυστραλία, η οποία διανύει το χειμώνας και την περίοδο γρίπης.

Ο Π.Ο.Υ νωρίτερα είχε υπολογίσει ότι ενδεχομένως θα νοσήσουν μέχρι 2 δισ. άνθρωποι τα επόμενα 2 χρόνια-σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αξιωματούχοι υγείας και φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους να επιταχύνουν την παραγωγή εμβολίου πριν το βόρειο ημισφαίριο μπει στην περίοδο της γρίπης τους επόμενους μήνες. Οι εκτιμήσεις για το χρόνο που θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κυμαίνονται από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο.

Ο Shin δήλωσε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να εκπαιδεύσουν το κοινό, να ετοιμάσουν τα συστήματα υγείας για την περίθαλψη των σοβαρών περιστατικών και να προστατεύσουν τους περισσότερο ευάλωτους ώστε να αποφευχθούν άσκοποι θάνατοι.

Οι έγκυες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, ενώ ο ιός έχει επίσης περισσότερο σοβαρή επίδραση σε ανθρώπους με υποβόσκουσες νόσους, όπως άσθμα, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη καθώς και οι ανοσοκατασταλμένοι, δήλωσε η επικεφαλής του Π.Ο.Υ, Margaret Chan.

Η τελευταία πανδημία, η γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ, το 1968 σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Η εποχική γρίπη σκοτώνει περίπου 250.000 έως 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν