Της Σοφίας Νέτα

Το Σχέδιο Δράσης για την πανδημία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη νέα γρίπη, που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και παρουσίασε το σχεδιασμό του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας.

‘Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νέας γρίπης θα κριθεί κυρίως στο πεδίο της πρόληψης. Η μάχη θα δοθεί σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με όπλα μας τη γνώση και τη σωστή οργάνωση’, τόνισε ο κ.Πατούλης.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, η νόσος είναι επικίνδυνη γιατί μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από ένα άτομο που πάσχει σε ένα άλλο άτομο, μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται κατά το βήχα ή το φτάρνισμα.

Στους στόχους που έχει θέσει το Διαδημοτικό Δίκτυο περιλαμβάνεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού των Δήμων, η πρόληψη της μετάδοσης της νόσου, η συλλογή επιδημιολογικών στοιχείων και στη συνέχεια η έγκαιρη ανίχνευση ασθενών στην αρχική διαλογή και η αποτροπή της μετάδοσής της σε άλλους ασθενείς.

Ειδικότερα, το Σχέδιο Δράσης που παρουσίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τον ορισμό ενός Κεντρικού Οργάνου σε κάθε Δήμο, μια Επιτροπή Γρίπης που θα καθορίσει την ίδια λειτουργία του δήμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις πολιτικές που θα ακολουθούν.
  • Την εκπαίδευση των δημοτικών υπάλληλων και του προσωπικού των δημοτικών επιχειρήσεων για την εύρυθμη λειτουργία στην περίοδο της πανδημίας.
  • Τη θέσπιση στρατηγικών και υποδομής για εργαζόμενους που μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητές τους από απόσταση (π.χ. της τηλεργασίας), ελαστικό ωράριο εργασίας με κλιμακωτές βάρδιες κ.λ.π.
  • Την παροχή πόρων για την προστασία δημοτών, υπαλλήλων, μελών των οργανισμών του Δήμου.
  • Την παρακολούθηση σεμιναρίων εκπαίδευσης του πληθυσμού στους χώρους εργασίας τους.
  • Την προληπτική εξέταση των πολιτών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Σχετικά με την προστασία του παιδικού πληθυσμού, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου επισήμανε ότι προβλέπεται:

  • ενημέρωση των εργαζομένων όλων των βαθμίδων
  • διανομή γραπτών οδηγιών για την πρόληψη της νόσου και την αποφυγή εξάπλωσής της
  • προληπτικός έλεγχος των παιδιών στις καθημερινές τους δραστηριότητες
  • άμεση επικοινωνία με την επιτροπή γρίπης του Δήμου σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων σε ένα σχολείο ή μια τάξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής