Ασθενείς με προβλήματα καρδιάς που προσβάλλονται και από γρίπη μπορεί ενδεχομένως να πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από ότι για τον πυρετό ή το συνάχι, καθώς φαίνεται πως ο ιός μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Λόγω της πανδημίας της νέας γρίπης, ειδικοί δηλώνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να εμβολιαστούν οι καρδιοπαθείς έναντι της εποχικής και της νέας γρίπης για να αποφύγουν ιατρικά προβλήματα. Γιατροί δηλώνουν ότι η νέα γρίπη δεν είναι πιο επικίνδυνη από την εποχική, αλλά είναι σημαντικό, όσον αφορά τους καρδιοπαθείς, να εμβολιαστούν επειδή φέτος θα κυκλοφορούν περισσότεροι ιοί γρίπης.

Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν 39 έρευνες καρδιοπαθών και ανακάλυψαν σταθερή σχέση μεταξύ της γρίπης και των καρδιακών προσβολών. Μέχρι ο μισοί από τους αναπάντεχους θανάτους οφείλονταν σε καρδιακή νόσο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Lancet Infectious Diseases.’

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, το μήνυμα είναι τόσο δυνατό και λογικό που είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Σύμφωνα με τον Dr. Ralph Brindis, Αντιπρόεδρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, αν μπορούν να πεισθούν οι καρδιοπαθείς να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, τελικά ενδεχομένως θα σωθούν ζωές.

Οι γιατροί γνωρίζουν από καιρό ότι οι ιοί της γρίπης μπορούν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες παθήσεις και πως οι καρδιοπαθείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά τη διάρκεια πανδημιών γρίπης. Οι ιοί της γρίπης προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό, συνήθως στους πνεύμονες.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν οίδημα στην καρδιά ή τις στεφανιαίες αρτηρίες, που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων και καρδιακή προσβολή.

Όταν οι καρδιοπαθείς νοσήσουν με γρίπη είναι και πιο ευάλωτοι σε επιπλοκές όπως πνευμονία και άλλες λοιμώξεις.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Andrew Hayward, δήλωσε ότι δυο από τις έρευνες που ανέλυσε έδειξαν ότι οι καρδιοπαθείς που εμβολιάστηκαν εμφάνισαν λιγότερες καρδιακές προσβολές σε σχέση με αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν. Γνωρίζουμε, δήλωσε, ότι το εμβόλιο για τη γρίπη είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της γρίπης και για αυτό, θεωρητικά, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης.

Ο Hayward δήλωσε ότι οι ιοί της γρίπης μπορεί να δρουν ως παράγοντες που προκαλούν καρδιακή προσβολή σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα. Δήλωσε πως η γρίπη μπορεί να φέρνει κοντύτερα ένα γεγονός που θα είχε συμβεί έτσι κι αλλιώς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν ο ιός ακλουθεί αυξητική τροχιά αυξάνονται και οι καρδιακές προσβολές.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι αν τα αποτελέσματα της έρευνας εφαρμόζουν σε υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου. Ωστόσο, δήλωσαν ότι οι ιοί της γρίπης μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή σε ανθρώπους χωρίς εμφανή καρδιοπάθεια, αν έχουν παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση ή αν είναι υπέρβαροι.

Ωστόσο για τους καρδιοπαθείς οι ενδείξεις είναι σαφείς, σύμφωνα με τους γιατρούς. Ο Dr. Harlan Krumholz, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, δήλωσε ότι η γρίπη συχνά βρίσκεται εκτός πεδίου βολής. Αλλά είναι το ίδιο σημαντική ώστε να λαμβάνεται υπόψη όπως και η χοληστερόλη ή η υπέρταση.

Πηγές:
‘The Lancet Infectious Diseases.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]