Η έγκαιρη χρήση αντιικών είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης και οι αρχές υγείας θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για σημάδια αντίστασης στο φάρμακο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ανθεκτικοί ιοί γρίπης δεν έχουν εμφανιστεί με μεγάλη συχνότητα μέχρι τώρα και δεν υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσής τους, αλλά περαιτέρω περιστατικά είναι πιθανά, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Η αυξανόμενη διεθνής εμπειρία έδειξε τη σημασία της έγκαιρης χρήσης οσελταμιβίρης, (Tamiflu) ή της ζαναμιβίρης στα περιστατικά νέας γρίπης, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Η εμπειρία των γιατρών και των αρχών υποδεικνύει ότι η έγκαιρη χορήγηση των αντιικών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και μπορεί ακόμα να βελτιώσει την κλινική εικόνα σε ασθενείς με σοβαρή νόσο, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι η εμπειρία αυτή υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη προστασίας της αποτελεσματικότητας αυτών των φαρμάκων μέσω της ελαχιστοποίησης της εμφάνισης και της επίδρασης της αντίστασης στα φάρμακα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με τη νέα γρίπη εμφανίζουν ήπια συμπτώματα πριν την αναρρώσουν χωρίς θεραπεία, αλλά παιδιά, έγκυες και όσοι πάσχουν από προϋπάρχουσα νόσο είναι ευάλωτοι σε περισσότερο σοβαρή προσβολή από τη νόσο, ακόμα και από θάνατο.

Ο κίνδυνος αντίστασης είναι υψηλότερος σε ασθενείς που υποφέρουν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν ήδη αντιμετωπιστεί με οσελταμιβίρη, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Είναι επίσης υψηλός σε ανθρώπους που αντιμετωπίζονται με αντιικά ως προληπτικό μέτρο μετά την έκθεση σε κάποιον ασθενή με γρίπη, αλλά εμφανίζουν παρόλα αυτά τη γρίπη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, προειδοποιεί ο Π.Ο.Υ, οι γιατροί θα πρέπει να διερευνούν αν εμφανίστηκε αντίσταση και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωση ενός ανθεκτικού ιού. Οι αρχές θα πρέπει επίσης να διερευνούν αν ένας ιός που ανθίσταται στα φάρμακα κυκλοφορεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Π.Ο.Υ επανέλαβε ότι δεν συνιστά τη λήψη αντιικών ως μέτρο προφύλαξης. Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ασθενείς που πάσχουν από νέα γρίπη θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να αντιμετωπίζονται κατάλληλα με αντιικά, αν εμφανιστούν συμπτώματα.

Παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί 28 ανθεκτικοί ιοί μέχρι τώρα. Σε κάθε περιστατικό οι ιοί ήταν ανθεκτικοί στην αγωγή με οσελταμιβίρη αλλά όχι με ζαναμιβίρη, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να βοηθήσει ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρή νόσο από έναν ιό ανθεκτικό στην οσελταμιβίρη.

Πηγές:
Π.Ο.Υ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή