Του Δημήτρη Καραγιώργου

Σε 20 μέρες θα αρχίσει στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά του ιού της νέας γρίπης. Το εμβόλιο θα γίνεται χωρίς γραπτή συναίνεση και αναμένεται να ανακοινωθούν τα εμβολιαστικά κέντρα και οι ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πανδημίας.

Ο υπουργός είπε ότι οι απουσίες στα σχολεία κυμαίνονται μεταξύ 0,2% και 0,5% και βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται δύο ασθενείς με γρίπη, έξι νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και από τους 60 που έχουν εκδηλώσει πνευμονία οι 49 έχουν ιαθεί πλήρως.

Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Παναγιώτης Ευσταθίου εκτίμησε ότι ο αριθμός των μαθητών που απουσίασαν – λόγω γρίπης – από τα σχολεία τους είναι περίπου 5.000 από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, 79 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά από τις 16 του μήνα, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.228, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις