Στα 2.659 έχουν φτάσει τα συνολικά κρούσματα της νέας γρίπης, έως τις αρχές της εβδομάδας, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Από τις 14 έως τις 21 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 61 νέα κρούσματα. Τα 1.250 αφορούν την περιοχή της Αττικής, τα 369 την Κρήτη, τα 224 την Κεντρική Μακεδονία, τα 205 τα νησιά του Ιονίου και τα υπόλοιπα άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αριθμοί αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη Α(Η1Ν1)ν στη χώρα μας, αλλά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εκτιμάται ότι οι αριθμοί αυτοί υπο - εκτιμούν την πραγματική συχνότητα της νέας γρίπης στην Ελλάδα.

Πολύ περισσότερο που οι εκδηλώσεις της νέας γρίπης είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων και είναι αναμενόμενο ένα σημαντικό μέρος των ασθενών αυτών να μην καταφεύγουν σε ιατρικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις συστάσεις που ισχύουν στην παρούσα φάση της 'προστασίας των ασθενών', γίνεται εργαστηριακός έλεγχος νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν μόνο από επιλεγμένα περιστατικά (κυρίως ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο).

Κατά την εβδομάδα από 5 έως 11 Οκτωβρίου 2009, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή βρίσκονται σε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας και σημαντικά αυξημένα σε σχέση με αυτά που κατεγράφησαν κατά το προηγούμενο έτος (2008) για την αντίστοιχη εποχή δραστηριότητας της νόσου.

Από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου 2009, το ποσοστό των κλινικών δειγμάτων που βρέθηκαν θετικά στον ιό της νέας γρίπης, επί του συνόλου των δειγμάτων που ελέχθηκαν, παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]