Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ξεκινά από τις 10 έως 25 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός κατά του νέου ιού της γρίπης Α (Η1Ν1)ν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τότε θα υπάρχουν διαθέσιμες 1,5 εκατομμύριο δόσεις του πανδημικού εμβολίου και μέχρι το Δεκέμβριο ακόμη δύο εκατομμύρια.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου ανακοίνωσε την Παρασκευή τις προτάσεις του Συμβουλίου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για τις ομάδες του πληθυσμού οι οποίες θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Στην ομάδα πρώτης προτεραιότητας, ανήκουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι χρονίως πάσχοντες, οι έγκυες δευτέρου και τρίτου τριμήνου, όσοι φυλάνε παιδιά κάτω των έξι μηνών, αστυνομικοί, πυροσβέστες και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ.

Στη δεύτερη ομάδα, ανήκουν οι υγιείς από 15 έως 40 ετών, από 40 έως 50 ετών, από 50 έως 60, παιδιά κάτω των 15 ετών και άτομα άνω των 60 ετών. Το εμβόλιο θα γίνεται σε μία δόση για όλους, εκτός από τα παιδιά κάτω των 10 ετών και τα άτομα άνω των 60 ετών.

Τα μέλη του Συμβουλίου Πανδημίας ενημερώθηκαν την Παρασκευή για την ασφάλεια των εμβολίων, από εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών Novartis και Glaxo. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος στο χέρι, πυρετός, πονοκέφαλο, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα