Ένας στους πέντε Έλληνες αναμένεται να προσβληθεί από τον νέο ιό της γρίπης. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου που έχουν κάνει οι επιδημιολόγοι, προβλέπεται ότι το 0,1% έως 0,2% όσων προσβληθούν θα χρειαστούν νοσηλεία και από αυτούς το 15% έως 20% θα χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα παραπάνω ανέφερε την Τετάρτη η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι – στην κορύφωση της επιδημίας – η χώρα μας θα χρειαστεί οπωσδήποτε τα 150 κρεβάτια εντατικής θεραπείας που παραμένουν σήμερα κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η κ. Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας είναι ο εμβολιασμός του ιατρικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων κατά του ιού Α (Η1Ν1)ν. Θα ακολουθήσει εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και στη συνέχεια των υγιών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν μία δόση εμβολίου, εκτός από τα παιδιά κάτω των 10 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων (καρκινοπαθείς, άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη κ.ά.).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα